Trabzon'u Büyükşehir Olma Heyecanı Sardı

Trabzon, Malatya, Şanlıurfa, Denizli ve Hatay'ın Büyükşehir belediyesi statüsüne yükseltilmesi için İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan mevzuat çalışmaları tamamlanırken, çalışma söz konusu illerde memnuniyetle ve heyecanla karşılandı

Trabzon'u Büyükşehir Olma Heyecanı Sardı
Trabzon, Malatya, Şanlıurfa, Denizli ve Hatay'ın Büyükşehir belediyesi statüsüne yükseltilmesi için İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan mevzuat çalışmaları tamamlanırken, çalışma söz konusu illerde memnuniyetle ve heyecanla karşılandı.
Trabzonlu vatandaşlar Trabzon'un büyükşehir olma yönündeki girişimi memnuniyetle karşılarken, büyükşehir olmanın getireceği avantajın yanında getireceği vergi oranları ile dezavantajlarına da dikkat çekildi.
Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fezvi Gümrükçüoğlu, Trabzon'un büyükşehir olma yönünde daha önce de çalışmaların yapıldığını ancak ilk kez bu şekilde somut adım atıldığını söyledi. Trabzon'un bütün özellikleriyle büyükşehir olmayı hak ettiğini kaydeden Dr. Gümrükçüoğlu, "Trabzon tarihiyle, kültürüyle, ihracatıyla, ithalatıyla, eğitimiyle, sağlığıyla bölgenin merkezi konumunda bir kent. Kentimiz tarihinden beri böyle. Bu özelliklerini 40 bini aşan üniversite öğrencisi bulundurmasıyla 1 milyar dolara dayanan ithalat ve ihracat hacmi ile, uluslararası bir çıkış kapısı olan limanıyla yine uluslararası giriş çıkış kapısı olan havaalanıyla, kültür seviyesiyle, sanattaki, spordaki geldiği nokta itibariyle, yetiştirdiği insanlarla ülkenin en önemli kentlerinden birisi. Dolayısıyla Trabzon'un büyükşehir belediyesi statüsüne girmesi için daha önceki zamanlarda da bazı teşebbüsler bazı çalışmalar olmuştur. Ancak bugüne kadar bunun somut adımlara dökülebilmesi gerçekleştirilememiştir. 5 kent ile birlikte bizimde büyükşehir statüsüne kavuşmamız için asıl kararı, başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan verdi. Onun desteğiyle bugünkü noktalara kadar gelebildik. Şimdi alt komisyon çalışmalarında bu bir kanun tasarısı haline getirilip TBMM Genel Kurulu'na sunulacak. Sonra da meclisimizin takdiriyle inşallah Trabzon diğer illerle birlikte büyükşehir statüsüne kavuşmuş olacak" dedi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Trabzon Şube Başkanı Ahmet Sarı ise büyükşehir olma yolundaki çalışmaları takdir ile karşıladıklarını ifade ederek Trabzon'un bunu hak ettiğini söyledi. Şimdiye kadar hep büyükşehir gibi yaşadıklarını kaydeden Sarı, "Bir çok seyahatimizde Trabzon'da yaşamayan dostlarımızla konuştuğumuz zaman Trabzon'un önüne hep büyükşehir koyarlar ve büyükşehir olduğunu bilirler. Buda bizim böyle bir olguya böyle bir varsayıma hazır olduğumuzu ve hak ettiğimizi gösteriyor. Bu konuda yapılan çalışmalar çok olumlu. Bir kaç gün önce bakanlığın da açıkladığı büyükşehir olacak illerin arasına Trabzon'u görmek bizi çok şaşırtmadı. Hak ettiğimiz bir olgu olarak görüyoruz, inşallah Trabzon'a hayırlı olacaktır. Türkiye'nin kalkınmasına ve gelişmesinde Trabzon'un paralel hareket etmesi çok büyük ivme ve hız kazanacaktır. Olumlu buluyorum ve sonuna kadar da destekliyorum" diye konuştu.

"TEKNİK OLARAK DA BÜYÜKŞEHİR OLACAĞIZ"
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise büyükşehir olmanın avantajlarına işaret ederek büyükşehir statüsünü olumlu karşıladıklarını belirtti. "Trabzon her ne kadar teknik yönden büyükşehir olmasa bile özelliği yönünden bölgenin merkezi olma yönünden baktığımız zaman yıllardır büyükşehir özelliği gösteren bir şehir" diyen Hacısalihoğlu "Gerek ticaretin merkezi, gerek bütün yatırımcı kuruluşların bölge müdürlüklerinin Trabzon'da olması açısından zaten Trabzon her yönüyle büyük bir şehirdi. Ancak konulan standartlar açısından, teknik yönden bugüne kadar bundan yararlanamamıştı. Şimdi teknik olarak da Büyükşehir olacak. Trabzon'un getirisi götürüsü yönünden baktığımız zaman elbette merkezi hükümetten daha fazla pay alarak bölgeye daha fazla hizmet verecektir. Bu demektir ki şehrimizin gelişmesi çok daha ileri seviyede olacaktır. Alanın yatırmalar açısından sadece bölgeye, Trabzon'a değil yakın komşu illere de bunun pozitif yönden büyük bir etkisi olacağını da göreceğiz. Zaten Trabzon komşu illerden göç alan bir şehirdir. Bölge olma özelliğinden dolayı da bu şehirlere büyüklük yapmaktadır. Dolayısıyla bizim ekonomik değerlerimizin yükselmesi diğer şehirlerimizin özellikle kalkınma ajansı içersinde olan 6 ilin ekonomik seviyesinin yükselmesi anlamına gelecektir. Çok olumlu bir karar olacaktır" şeklinde konuştu.
Öte yandan vatandaşlar büyükşehir olma yolundaki çalışmayı olumlu karşılarken bunun bir an önce yasallaşmasını istedi. Trabzon'un büyükşehir olmasıyla birlikte bölgedeki yatırımların artacağını ifade eden vatandaşlar, bunun gerçekleşmesi durumunda mutlu olacaklarını ifade ettiler.
Bazı esnaflar ise büyükşehir olmanın avantajlarının yanında emlak vergilerinin artması ve basit usulde mükellefiyetin son erecek olması gibi dezavantajların olduğuna dikkat çekerek temkinli yaklaştılar.