'Posta tekeli kalkarsa kargo sektörü, 200 bin kişiye istihdam sağlar'

Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği (KARİD) Başkanı ve MNG Kargo Genel Müdürü Aslan Kut, Türkiye'de hizmetlerinin regülasyonuna iht

Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği (KARİD) Başkanı ve MNG Kargo Genel Müdürü Aslan Kut, Türkiye'de hizmetlerinin regülasyonuna ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Posta idaresindeki tekelin kalkması halinde şu anda 124 bin olan istihdam 300 bine çıkar." dedi. Kargo, kurye ve dağıtım şirketlerinin Türkiye çapında 10 bin noktaya hizmet verdiğini kaydeden Kut, "Tekel kalkarsa bu sayı daha da artacak, sektör daha iyi organize olacak ve en önemlisi daha çok istihdam sağlayacak. Şu an 80 bini özel şirketlerde, 24 bini de posta idaresinde olmak üzere sektörde 104 bin kişi çalışıyor. Yeni düzenlemeler yapılması halinde bu sayı önümüzdeki 10 yıl içinde 300 bin kişiye çıkacak. Yani 200 bin ek istihdam sağlanmış olacak." diye konuştu.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) tarafından düzenlenen Girişimcilik Haftası'na Akdeniz Üniversitesi'nde devam edildi. Etkinliğin öğleden önceki 'Lojistik Sektöründe Sınır Tanımayanlar' konulu paneline, Eyüp Lojistik Uluslararası Kara ve Deniz Nakliyat Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, MNG Kargo Genel Müdürü ve KARİD Başkanı Aslan Kut ve Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç konuşmacı olarak katıldı. MNG Kargo Genel Müdürü ve KARİD Başkanı Aslan Kut, Türkiye'de sadece posta tekelinin kaldığını, bunun da bir an önce kaldırılması gerektiğini bildirdi. Tüm gelişmiş ülkeler ve AB üyesi ülkelerde posta idaresinin çoğulcu bir yapıya sahip olduğuna dikkat çeken Kut, "Bunun ülkemizde de bir an önce hayata geçmesinin ekonomiye sosyal hayata katkı sağlayacağına inanıyoruz. Sektör olarak buna hazırız." diye konuştu.

Yeni posta kanununun 2011 yılında çıkmasını beklediklerini ifade eden Aslan Kut, bu düzenlemenin sektörü, özel şirketlerin de posta hizmetlerinin içinde yer alabileceği ve ortaklık kurabileceği bir yapıya kavuşturacağını belirtti. Bu düzenlenenin özel şirketlere de evrensel posta hizmeti yükümlülüğü getirmesi gerektiğinin altını çizen Aslan Kut sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben öğretmenlik de yaptım. Önceden köylere mektupların yarısı geliyordu. Yarısı gelmiyordu. Şimdi de aynı durum söz konusu. Anayasal hak olan evrensel posta hizmeti mekanizması halen yetersizdir. Dolayısıyla bu düzenlemenin acilen yapılması gereğini sık sık dile getiriyoruz. Ulaştırma Bakanlığı da bu konuya çok duyarlı. 2011 yılı içinde bu sözünü ettiğimiz evrensel posta hizmetini de kapsayacak tekelin kalkacağı ya da çok minimize edileceği önümüzdeki 3-5 yıl içinde de sıfırlanacağı yasal düzenleme yapılacağını bekliyoruz. Kanunun çıkmasıyla birlikte hem daha fazla insana istihdam sağlayacağız hem de Türkiye'nin her tarafında hizmet verir hale geleceğiz."

Eyüp Lojistik Uluslararası Kara ve Deniz Nakliyat Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık da kriz yılı olmasına rağmen 2009'da lojistik sektörünün yüzde 22 büyüdüğünü söyledi. Türkiye'nin 2002 yılında 36,2 milyar dolar olan ihracatının 2010 yılında 120 milyar dolara dayandığını kaydeden Bartık, dış ticaretteki bu artışın lojistik sektörünün gelişmesine de büyük katkı sağladığını vurguladı. Karayolunun en fizibl taşımacılık olduğunu savunan Bartık, "Lojistik sektöründe teknolojiyi çok iyi kullanmalıyız. Teknoloji ve dil lojistikte başarıyı getirir." dedi.

Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç de ABD, Hollanda, İran ve Cezayir'de lojistik merkezlerinin olduğunu, önümüzdeki 5 yıl içinde Kazakistan, Irak ve Suriye'ye de merkez kurmayı planladıklarını aktardı. Gürgenç, dünyanın en büyük 10 lojistik şirketlerinden birisi olmayı hedeflediklerini dile getirdi.