Hekim ve hemşireler canlı yayında laparoskopik ameliyat eğitimi aldı

Erzurum Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen kapalı devre canlı yayın sistemiyle Erzurum ve bölge illerindeki üroloji hekim ve hemşireleri

Erzurum Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen kapalı devre canlı yayın sistemiyle Erzurum ve bölge illerindeki üroloji hekim ve hemşireleri laparoskopik ameliyat eğitimi aldı.

Erzurum Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi'nde canlı yayınla ameliyat dersi verildi. Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji servisi doktorlarından Mert Altıner'in başkanlığında Erzurum ve bölge illerindeki üroloji hekim ve hemşirelerine yönelik kurs niteliğinde 'Kesiksiz deliklerden ürolojik ameliyatları' gerçekleştirildi.

İki gün boyunca toplam 6 hastanın böbreği alınacak ya da böbreklere bağlı sorunlar laparoskopik sistemle canlı yayınla hekim ve hemşirelere anlatılacak. İlk gün böbreği iflas eden 63 yaşındaki Mehmet Bilge'nin sağ böbreği canlı yayınla alındı. İnteraktif ortamda gerçekleştirilen böbrek ameliyatında hemşire ve hekimler, telekonferans sistemiyle merak ettikleri ya da kafalarına takılan soruları ameliyatı gerçekleştiren Altıner'e sorup cevabını aldı.

ÜROLOJİ AMELİYAT TEKNİĞİ VE ALETLER TANITILDI

Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji servisi doktorlarından Mert Altıner, laparoskopik ameliyatlar öncesinde kursa katılan hekim ve hemşirelere gerçekleştirilecek ameliyatlar hakkında sunum eşliğinde bilgi verdi. Ardından da Altıner, ameliyathaneye giderek, uygulamalı laparoskopik kesiksiz deliklerden ürolojik ameliyatına katıldı. Canlı yayında iki ekrandan ameliyat kapalı devre sistemle hekim ve hemşirelere gösterildi. Hekim ve hemşireler konferans salonundan ameliyat yapan Operatör Dr. Altıner'e çeşitli sorular yöneltti. Dr. Altıner, Türkiye'de laparoskopik ameliyatların yaygın olduğunu ancak kursta; hekim ve hemşirelerin böbrek ameliyat tekniklerini ve operasyonlarda kullanılan aletleri yakından tanımalarının temel amaç olduğunu söyledi.