Abd Ortadoğu Temsilcisi Mıtchell Ve Abbas Kahire'de Temaslarda Bulundu

ABD Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell, İsrail'in yerleşim yeri inşaatları nedeniyle tıkanan Filistin-İsrail doğrudan barış görüşmelerini tekrar başlatmak amacıyla çıktığı Ortadoğu turu kapsamında, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile biraraya geldi

ABD Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell, İsrail'in yerleşim yeri inşaatları nedeniyle tıkanan Filistin-İsrail doğrudan barış görüşmelerini tekrar başlatmak amacıyla çıktığı Ortadoğu turu kapsamında, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile biraraya geldi.
Amr Musa ve Mitchell, Kahire'deki Arap Birliği binasında iki saate yakın görüştü. Görüşmenin ardından ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısında Amr Musa, Amerikan yönetiminin pozitif düşündüğünü söyleyerek, "Obama elinden geleni yaptı, kendisine teşekkür etmek lazım" dedi. En önemli problemin yerleşimler olduğunu ifade eden Musa, Doğu Kudüs'ü de içine alan 1967 sınırları içinde bir Filistin devletinin kurulmasının gereğini belirtti. Musa, Mitchell ile yapmış olduğu görüşme ile ilgili olarak ise, "Son
iki yılda yaşananları değerlendirdik. Mitchell'in önerilerini dinledim ve kendilerine bizim önerilerimizi ifade ettim. Filistin-İsrail barış görüşmeleri sürecinde hassas bir döneme girmiş bulunuyoruz" diye konuştu.
George Mitchell ise, son gelişmeler hakkında Amr Musa'ya bilgi verdiğini ifade ederek, "İki taraf arasında ciddi fikir ayrılıkları bulunuyor ancak taraflar için iki devlet prensibini sürdürmek gerekiyor. Önümüzdeki iki ay içerisinde bu konudaki temaslar artırılacak" şeklinde konuştu.
Bugün Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas da Kahire'deydi. Abbas ve beraberindeki heyet, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebu Geyt ile görüştü. Geçen hafta Amerikan yönetimi, İsrail'i yerleşimlerin yapımını durdurma konusunda ikna etme girişimlerinden vazgeçtiğini açıklamıştı. Filistin yönetimi, konuyu Arap Birliği'nde görüştükten sonra Güvenlik Konseyi'ne götürmeyi planlıyor.