Müfettişlerce incelemeye alınan Narlıdere planları meclisi gerdi

Geçtiğimiz aylarda İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edilen ve İçişleri Bakanlığı müfettişlerince Hazine'nin zarara uğratıldığı gerekçesiyle

Geçtiğimiz aylarda İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edilen ve İçişleri Bakanlığı müfettişlerince Hazine'nin zarara uğratıldığı gerekçesiyle soruşturma başlatılan Narlıdere ilçesi 5 bin ölçekli Nazım İmar Plan önerisi mecliste tartışma oluşturdu.

İzmir 2. İdare Mahkemesi'nce plan değişikliğinin iptal edilmesiyle, söz konusu alanın belediye hizmet alanı olarak belirlenmesine ilişkin rapor komisyona iade edildi. Komisyonlardan gelen gündem maddesi görüşülürken söz alan İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Kenan Çakar, "5 binlikler oy birliğiyle geçti. Buna uygun olarak yapılan binlik plan görüşülürken meclis üyelerimizin ve grubumuzun birtakım sunduğu görüşler var. Gurubumuzun bir üyesi, 5 binlik geçerken, rica üzerine komisyonda kerhen evet denildiğini belirtti, bunu söylerken de bu meclis kararın yargıya gideceğinin altı çizildi. Mahkeme kararına uyulması gerekirken her ne sebepse komisyonlara iade ediyoruz," dedi.

Mahkemenin bu planı yapı kullanma izni aşamasında iptal ettiğine dikkat çeken Çakar, sözlerine şöyle devam etti: "Kat karşılığı yer veriyorsun, askı-yargı süreçlerinde yapı kullanma izni hazırlıyorsun. Kat karşılığı dağıtımla ilgili adı geçen firmanın CHP ile ilişkisi, belediyeden aldığı görevler nelerdir bunu da öğrenmek istiyoruz. Şimdi geriye gönderilerek, yeniden bir plan geçirilecek, bu plan mahkemede iptal edilme sürecinde yapı kullanma izinleri verilecektir. Mahkeme doğrultusunda karara bağlandığı için geriye gönderilmesine komisyonlarda yeniden incelenmesine CHP grubunun oy çokluğuyla hukuksuzluğun bu meclise dayatılmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Komisyonlara iadesine katılmıyorum."

Bunun üzerine söz alan Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, 1994 yılından bu yana süre gelen planlama süreci hakkında meclis üyelerine bilgi verdi. Belediyeye ait araziyi konut alanı ilan edip, ihalesini yaptıklarını belirten Batur, daha sonra vatandaşların "manzaramız kapanıyor" gerekçesiyle şehircilik ilkelerine aykırı olduğu iddiasıyla mahkemeye gittiklerini söyledi. Yargı kararlarına uyacaklarını belirten Batur: "Hukuka uymamak bizim elimizde değil. 1. İdare Mahkemesi burası çok işlevli belediye hizmet alanı olarak kalacak diyor. Burada şahıslara satılan konutların oturma ruhsatları verildi. Belediye payına kalan konutları da isteğimiz gibi değerlendireceğiz. Burada vatandaşın mülküyle ilgili problemi yok, kamu hissesine düşen payla ilgili problem var" dedi.

Belediyeciliği Kenan Çakar'dan öğrenmeyeceğini vurgulayan Batur, "Şikayet konusu olan bu parselin önündeki maliye hazinesine ait olan belediye hizmet alanı olarak planlara işli alanla ilgili. Hazine niye bizi şikayet ediyor; biz orayı konuta açmadık diye. Yani orada rant yaratmadık diye bizi şikayet ediyor. Biz hazineyi zarara uğratmışız. Narlıdere'de belediyenin hizmet alanlarını belediyenin hizmetinde kullanıyoruz. Burası için kamulaştırma kararımız var. Kamulaştırma kararı alınan yerin satışa çıkartıldığını gördünüz mü? En az 10 kere burası satışa çıkartıldı. İstedikleri gibi o bölgeyi şikayet etsinler, hiçbir şekilde belediye hizmet alanını konuta açmayacağız" diye konuştu.

Ardından, komisyon raporu, AK Partili üyelerin ret oyuna karşılık oy çokluğuyla komisyona iade edildi.

Kendisine tekrar söz verilmeyen AK Partili Yusuf Kenan Çakar, Başkan Abdül Batur'un konuta açmayacağını belirttiği parselle ilgili olarak, "Burada konuta açılacağı yönündeki kararı Narlıdere ve İzmir Büyükşehir Belediyesi meclislerinde Hazine mi karar verdi?" diyerek tepki gösterdi.

Hatırlanacağı gibi İçişleri Bakanlığı, Narlıdere Belediye hizmet binasının da içinde olduğu, belediye hizmet alanında kalan parseli konut alanına çeviren imar plan değişikliğine onay veren İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri hakkında inceleme başlatmıştı. Narlıdere Merkez Mahallesi'nde, ilçe belediyesine ait bir parsel, belediye hizmet alanından konut alanına çevrilince, bazı vatandaşlar İçişleri Bakanlığı'na "imar yetkisinin kötüye kullanıldığı" gerekçesiyle şikayette bulundu.

Bu şikayeti dikkate alan Bakanlık, Mülkiye Müfettişlerini İzmir'e gönderdi. Mülkiye Müfettişleri, geçtiğimiz hafta başlattıkları inceleme kapsamında, parselin, Nazım İmar Planı'nda belediye hizmet alanı içerisinde olmasına karşın konut alanına çeviren 11 Mayıs 2009 Büyükşehir Belediye Meclisi onaylı 1/5bin ölçekli plan ve 16 Ekim 2009 onaylı 1/1000 ölçekli plan ile ilgili belgeleri topladı. Müfettişler, mecliste plana onay veren ilçe belediye başkanları ve belediye meclis üyelerinden de yazılı ifade vermelerini istedi.

Müfettişlerin incelediği planlardan Büyükşehir Belediye meclisinden oy birliğiyle geçen 1/5 binlik planlar için bütün meclis üyelerinin ifade vereceği öğrenildi. Bu planların alt ölçeği olan 1/1000 ölçekli planlar oylanırken AK Parti Grubu ret oyu verdiği için, incelemenin bu aşamasında AK Parti Gurubu dışında kalan üyelerin ifadelerinin alınacağı ifade edildi.