Yolsuzluğu en çok siyasi partilerin yaptığı düşünülüyor

Yolsuzlukla mücadele eden Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 86 ülkede 91 bin kişi arasında yaptığı araştırmadan çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Örgütün

Yolsuzlukla mücadele eden Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 86 ülkede 91 bin kişi arasında yaptığı araştırmadan çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Örgütün Almanya Genel Müdürü Edda Müller, dünya çapında en fazla rüşvet olayının Sahra Çölü'nün güneyinde kalan Afrika ülkelerinde görüldüğünü söyledi. Yüzde 36 ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri ikinci sırada yer alırken, eski Sovyet Cumhuriyetleri yüzde 32, Güney Amerika yüzde 23, Balkan ülkeleri ve Türkiye yüzde 19, Asya-Pasifik bölgesi yüzde 11 ve yüzde 5 oranla AB ve Kuzey Amerika ülkeleri sıralamada yer alıyor.

Yolsuzluk olaylarının en ez olduğu ülkeler arasında Danimarka, Yeni Zelanda, Singapur, Finlandiya ve İsveç gibi ülkeler bulunurken, bu sıralamada Türkiye 56. sırada yer alıyor. Somali, Afganistan, Irak, Özbekistan, Türkmenistan ve Rusya gibi ülkeler ise yolsuzluk ve rüşvet olaylarının en sık görüldüğü ülkeler arasında yer aldı. Almanya'da yolsuzlukla mücadele sıralamasında bu yıl bir sıra gerileyerek Avusturya ile birlikte 15. sırayı paylaşırken, araştırmaya katılan bin kişi, ülke genelinde rüşvet ve yolsuzluk vakalarının arttığı tespitinde bulundu.

Yolsuzlukla mücadele örgütü Almanya Genel Müdiresi Edda Müller, Alman halkının en çok siyasi partiler, politikacılar ve polisin rüşvet ve yolsuzluk olaylarına karıştığı düşüncesini taşıdıklarını söyledi. Siyasi partilerin her geçen gün seçmenin güven ve yardımlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildiren Müller, bu sonucun siyasi partilerinin uyanması için bir ikaz niteliğinde olduğunu söyledi. Halk nezdinde politikacıların özellikle enerji şirketleri ve ilaç sektöründen lobi gruplarının etkisinde kaldığını düşüncesinin yaygın olduğunu belirten Müller, örnek olarak Siemens ve Volks Wagen gibi büyük şirketlerde ortaya çıkan yolsuzlukları gösterdi. Ayrıca dünya genelinde 81 ülkeden 91bin kişiye rüşvet ve yolsuzluk hakkında düşünceleri soruldu. Araştırmaya katılanların yüzde 70'i son yıllarda yolsuzluğun arttığını açıklarken, son 12 ayda bir görevli ya da yetkiliye rüşvet ödediğini açıklayanların oranı Almanya'da yüzde 2, uluslararası ortalamada ise yüzde 20 civarında. En çok rüşvet verilen alanlar iş çevreleri, özel sektör, devlet daireleri ve kamu görevlileri gösterilirken, yolsuzluğu ise en çok siyasi partilerin yaptığı düşünülüyor.