Yeni Hal Yasası, sektör temsilcilerine anlatıldı

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Şube Müdürlüğü, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliği ile 2011'de yürürlüğe girecek Yeni Hal Yas

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Şube Müdürlüğü, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliği ile 2011'de yürürlüğe girecek Yeni Hal Yasası'nın daha iyi anlaşılabilmesi, uygulamada çıkabilecek olumsuzlukların önlenmesi amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenledi.

ATSO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel, İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı İmdat Ersoy, İç Ticaret Müdürlüğü Daire Başkanı Dursun Coşkunçelebi, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Şube Müdürü Rıza Uysal ile tarım ve ticaret sektöründen temsilciler katıldı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel, toplantının sektör temsilcileri ile yeni yasayı istişare etmek düzenlendiğini belirterek, "Sizleri dinlemeye, fikirlerinizi almaya geldik." dedi.

Yücel, Yeni Hal Yasası'nın Mart 2011'de yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, "Bu tarihten sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Tüm toptancı halleri ulusal bir borsa haline gelecek." ifadelerini kullandı.

İsmail Yücel, yeni yasadaki en temel değişikliğin hal kayıt sistemiyle ilgili olduğunu belirterek, ürünün hale bildiriminin bir zorunluluk haline getirileceğini ifade etti.

"TARIMA DAYALI VERİ TABANI OLUŞTURULMALI"

ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ise Antalya'da tarım sektörünün 5 milyar dolara yakın üretim yaptığını belirtti. Budak, Antalya tarımının son yıllarda büyük sıçrama yaptığının altını çizerek, 15 yıl önce 50 milyon dolar olan tarımsal ihracatın 500 milyon dolara yükseldiğini kaydetti. Yeni Hal Yasası'nın Antalya'yı yakından ilgilendirdiğini ifade eden Budak, hal kayıt sisteminin önemine işaret ederek, tarıma dayalı veri tabanı oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Şube Müdürü Rıza Uysal da tarım sektörünün öneminin her geçen gün arttığına dikkat çekti.

Antalya'da 100 bin çiftçinin olduğunu ve kentin Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatının yüzde 16'sı yaptığını hatırlatan Uysal, "Yeni Hal Yasası'nda belediyelerin olumsuz bulduğu iki konu var. İlk olarak yasadaki rüsum paylaşımı konusu yeniden düzenlenmeli. İkinci olarak belediyelere, yeni yasaya göre belirlenen alt ve üst yapıların yatırımlarını 3 yıl içinde yapmaları zorunluluğu getiriyor. Mali kriz içinde olan belediyelerin, çalışanlarına bile maaşlarını zor verirken bu yapıları 3 yıl içinde yapmaları pek mümkün görünmüyor." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı İmdat Ersoy ile İç Ticaret Müdürlüğü Daire Başkanı Dursun Coşkunçelebi yeni yasa ile ilgili katılımcıları bilgilendirirdi ve soruları cevapladı.