Sektör Temsilcileri Hal Yasası Konusunda Bilgilendirildi

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Şube Müdürlüğü, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliği ile 2011'de yürürlüğe girecek Yeni Hal Yasası'nın daha iyi anlaşılabilmesi, uygulamada çıkabilecek olumsuzlukların önlenmesi amacıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenledi

Sektör Temsilcileri Hal Yasası Konusunda Bilgilendirildi
Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Şube Müdürlüğü, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliği ile 2011'de yürürlüğe girecek Yeni Hal Yasası'nın daha iyi anlaşılabilmesi, uygulamada çıkabilecek olumsuzlukların önlenmesi amacıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.
ATSO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Şube Müdürü Rıza Uysal, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel, İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı İmdat Ersoy, İç Ticaret Müdürlüğü Daire Başkanı Dursun Coşkunçelebi ile tarım ve ticaret sektöründen temsilciler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya'da tarım sektörünün 5 milyar dolara yakın üretim yaptığını belirtti. Budak, Antalya tarımının son yıllarda büyük sıçrama yaptığının altını çizerek, 15 yıl önce 50 milyon dolar olan tarımsal ihracatın 500 milyon dolara yükseldiğini kaydetti. Yeni Hal Yasası'nın Antalya'yı yakından ilgilendirdiğini ifade eden Budak, hal kayıt sisteminin önemine işaret ederek, tarıma dayalı bir veri tabanı oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel, yeni yasayı sektör temsilcileri ile istişare etmek için toplantının organize edildiğini belirterek, "Sizleri dinlemeye, fikirlerinizi almaya geldik" diye konuştu. Yücel, Yeni Hal Yasası'nın Mart 2011'de yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, "Bu tarihten sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Tüm toptancı haller ulusal bir borsa haline gelecek" dedi. İsmail Yücel, yeni yasadaki en temel değişikliğin hal kayıt sistemi ile ilgili olduğunu belirterek, ürünün hale bildiriminin bir zorunluluk haline geldiğini ifade etti.
Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Şube Müdürü Rıza Uysal da tarım sektörünün öneminin her geçen gün arttığına dikkat çekerek şunları söyledi:
"Antalya'da 100 bin çiftçimiz var. Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatının yüzde 16'sı Antalya'dan yapılıyor. Yeni Hal Yasası'nda belediyelerin olumsuz bulduğu iki konu var. İlk olarak yasadaki rüsum paylaşımı konusu yeniden düzenlenmeli. İkinci olarak da belediyelere, yeni yasaya göre belirlenen alt ve üst yapıların yatırımlarını 3 yıl içinde yapmaları zorunluluğu getiriyor. Mali kriz içinde olan belediyelerin, çalışanlarına bile maaşlarını zor verirken bu yapıları 3 yıl içinde yapmaları pek mümkün görünmüyor."
Daha sonra İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı İmdat Ersoy, İç Ticaret Müdürlüğü Daire Başkanı Dursun Coşkunçelebi, yeni yasa ile ilgili katılımcıları bilgilendirirken, sorularını cevapladı.