Erzurum Kış Oyunlarında Çevre Duyarlılığı Erzurum

Erzurum'da 27 Ocak-6 Şubat 2011 tarihleri arasında düzenlenecek Erzurum 2011 Winter UNIVERSIADE' sırasında çevre kirliliğinin yaşanmaması için her türlü tedbir alındı.

Erzurum'da 27 Ocak-6 Şubat 2011 tarihleri arasında düzenlenecek Erzurum 2011 Winter UNIVERSIADE' sırasında çevre kirliliğinin yaşanmaması için her türlü tedbir alındı.
Erzurum 2011 Genel Koordinatörlüğü Çevre Komite Başkanı, çevre mühendisi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Eren, oyunların doğaya saygılı, dost bir organizasyon olduğunu göstermek için aynı anda farklı çalışma yürüttüklerini söyledi.
Oyunlar sırasında hava, çevre, su ve toprak kirliliğinin yaşanmaması için her türlü tedbirin alındığını ifade eden Eren, 'Oyunlar döneminde tüm tesislerde ve oyunlar köyündeki oluşacak katı atıkları geri dönüşüme uygun olarak toplayacağız. Tesislerin çevresine ve oyunlar köyüne atığın türüne göre konteynerler yerleştireceğiz. Kağıt atıkları için yeşil, cam, metal ve plastik atıklar için mavi, tıbbi atıklarımız için kırmızı ve evsel çöplerimiz için de gri renkteki çöp konteyneri koyacağız' dedi.
Yapılan bu uygulamayla katı atıkların geri dönüşüme uygun olarak, ayrı ayrı toplanacağını belirten Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Eren, bu çalışmanın Erzurum'da ilk kez yapılacağına dikkati çekti.

-EGZOZ GAZI EMİSYON ÖLÇÜMÜ YAPILACAK-

Oyunlar döneminde şehir trafiğine birçok araç katılacağını dile getiren Eren, şunları kaydetti:
'İlimize gelecek olanların araçları, misafirlerimize tahsis edilecek araçlar olmak üzere çok sayıda araç trafiğe katılacak. Dolayısıyla taşıtlardan gelecek ekstra hava kirleticileri şehrin havasının kirlenmesine neden olacak. Bu durumu ulaşım komitesine bildirdik ve araçların egzoz emisyon kontrollerinin yapılmasını istedik. Böylece araçların hava kirliliğini artırıcı bir etki yapmasını önlemiş olacağız. Bunun için de araçların bakımını ve egzoz gazı emisyon ölçümünün yapılması takip edilecek. Böylece taşıtlardan kaynaklanan şehrin hava kirliliğini artırıcı etkeni daha aza indirmeye çalışacağız.'
Çevre mühendisinin görevinin toprak, hava, su ve çevre kirliği üzerinde çalışmak, mevcut problemler üzerine çözüm üretmek olduğunu anımsatan Eren, çevre komitesi olarak oyunlar döneminde katı atıkların, hava kirletici bileşiklerin denetimini ellerinde tutmak istediklerini söyledi.

-BAŞIBOŞ KÖPEKLER TOPLATILIYOR-

Tesislerin temizliğinin çevre komitesinin sorumluluğu altında olduğunu ifade eden Eren, oyunlar döneminde çevreyi kirleten firmaları sürekli denetleyerek, oyunların çevreye duyarlı bir organizasyon olduğunu göstereceklerini belirtti.
Eren, oyunlar döneminde 45 gönüllü vatandaşın tesislerin temizliği için görev alacağını ve katı atık yönetmeliğini hassasiyetle takip edeceklerini vurguladı. 
Tesislerin etrafındaki başıboş köpeklerin toplanması için de çalışma yürüttüklerini belirten Eren, 'Tesisler civarında, özellikle atlama kuleleri, Palandöken'deki tesislerin ve curling salonu civarında başıboş sokak köpekleri vardı. Bunların toplatılması için Büyükşehir Belediyesi Çevre Daire Başkanımız ile görüşerek, oradaki başıboş köpeklerin toplanmasını sağladık. Sokak köpekleri toplanarak, belediyenin hayvan koruma barınaklarına yerleştirildi' diye konuştu.
Şu ana kadar 12 köpeğin toplatıldığını söyleyen Eren, köpek toplama çalışmalarının devam edeceğini bildirdi.

-'BEZ POŞET KULLANIMINI YAYGINLAŞTIRACAĞIZ'-

Çevre komitesi olarak çevreye duyarlı tüm organizasyonların içerisinde olduklarını vurgulayan Eren, vatandaşın da çevre konusunda bilinçlenmesi için bilgilendirme çalışması yaptıklarını anlattı.
Vatandaşların hava kalitesine dikkat etmesi için uyarıda bulunan Eren, 'Halkımızı sık sık bilgilendirmeye çalışıyoruz. Yaktığımız yakıtların kalitesine dikkat edelim. Çevre kirliliğini oluşturan sebepler her zaman ekonomik diye adlandırılır ama bunların yanında çevre bilinci de çok önemli. Çevre bilinci oluşturmak, bunu herkese aşılamak önem arz ediyor' diye konuştu.
Plastik poşetlerin çevreyi kirlettiğini dile getiren Eren, atıklar konusunda plastik poşet kullanımını en aza indirmek amacıyla bez poşet kullanımına halkı teşvik edeceklerini ifade etti.
Eren, 'Bastığımız bez poşetleri halkımıza dağıtacağız ve dağıtırken de plastik bez poşet kullanımının zararlarını anlatacağız. Kendilerine sürekli kullanabilecekleri bez poşet hediye edeceğiz. Küçük küçük başlıyor, büyüyeceğine inanıyoruz' dedi.

-17 BİN FİDAN DİKİLECEK-

Çevre komitesi olarak ağaçlandırmaya da çok önem verdiklerini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Eren, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nün organizasyon kapsamında belediyelere verdiği 12 bin fidanın toprakla buluşturulduğunu söyledi.
Çevre komitesi olarak kendilerinin de atlama kulelerinin etrafına 200 fidan diktiklerini söyleyen Eren, şöyle devam etti:
'Yine kış oyunları için Çevre ve Orman İl Müdürlüğünden 5 bin ağaç istedik. Soğuğa dayanaklı ladin, top akasya, sarıçam türlerinden oluşan 5 bin fidanı bütün tesislerin etrafına dikeceğiz. Organizasyon kapsamında, belediyelerin diktiği fidanlarla birlikte 17 bin 200 fidan toprakla buluşturulacak. Kısacası bizim ana hedefimiz oyunların doğaya saygılı, dost bir organizasyon olduğunu göstermek.'

10.12.2010 10:24:30