SDÜ, dünya bilim adamlarının portrelerini Isparta halısına dokuttu

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) 300 bin lira harcayıp, dünya bilim adamlarının portrelerini Isparta halısına dokuttu.

SDÜ'nün '

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) 300 bin lira harcayıp, dünya bilim adamlarının portrelerini Isparta halısına dokuttu.

SDÜ'nün 'Dünya Bilim Adamları Halı Portreleri Sergisi' 2 Aralık'ta düzenlenecek törenle Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan tarafından açılacak. YÖK Başkanı Özcan, ayrıca SDÜ'nün ev sahipliğini yaptığı 'Beşinci Ulusal Meslek Yüksekokulları Müdürleri toplantısına da ev sahipliği yapacak. Ispartalı Halı Portre Sanatçısı Ahmet Aksakal'a yaptırılan ve bilim dünyasının önde gelen isimlerinin yer aldığı sergide 60 adet tablo sergilenecek.

Ispartalı Halı Portre Sanatçısı Ahmet Aksal, Türkiye'den 10 bilim adamı arasında Farabi, Karacaoğlan, Mimar Sinan, Cahit Ars, Ali Kuşçu gibi bilim adamları ile birlikte dünyadan Edison, Pastör, Aynştayn gibi ünlü bilim adamlarına ait 50 portreyi halı tekniği ile yaptıklarını söyledi. Isparta'nın simgesinin halı ve gül olduğunu belirten Aksakal, "Bu insanlar dünyaya mal olmuş isimlerdir. Üniversitelerde de sürekli yabancı üniversitelerle öğretim ve öğrenci değişimi olmaktadır. Dışarıdan gelen insanların kendi bilim adamlarının portrelerini görmeleri diyalogların geliştirilmesi adına daha bir önem kazanacaktır." dedi.

Aksakal, kıyı motifleri Isparta gülünden yapılan tabloda, üniversitenin logosu ile birlikte bilim adamının adı, soyadı, doğumu, ölümü ve icadının halı üzerine yazıldığını belirtti. Aksakal, "Yapılan çalışma beş ay sürdü. Burada 26–54 arasında renk kullanıldı. Her bilim adamının dudak, saç ve ten rengine göre ayrı ayır renk kullanıldı. Çözgüsü ipek, ilmesi 3,5 numara yündür. Bir santimetre karede 36 düğüm atılmıştır." diye konuştu.

Tabloların bir metre boyunda 80 santimetre genişliğinde olduğunu ifade eden Aksakal, yaptığı halı tabloların sürekli olarak üniversitede kalacağını ve ziyarete açık olacağını anlattı. Aksakal, bir tablonun maliyesinin 5 bin lira olduğunu kaydetti.

Özel bir teknik kullanılarak dokunan halı portrelerin yapımında bilgi ve birikimini artırmak amacıyla SDÜ'lü öğrencilerinde çalıştığı bildirildi. Sergi, 2 Aralık 2010 perşembe günü saat 11.00'de Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi Fuayesi'nde sanatseverler ile buluşacak.