Medvedev: Pan-Avrupa güvenlik anlaşması kaçınılmaz
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Avrupa'nın tamamını kapsayacak yeni bir güvenlik anlaşmasının kaçınılmaz olduğunu, eninde sonunda bu anlaşmanın
Medvedev'in Haziran 2008'de dile getirdiği Pan-Avrupa Güvenlik Anlaşması ile ilgili önerileri Moskova ısrarlı bir şekilde gündemde tutmaya devam ediyor. Bir kısım Avrupa ülkelerinin çekimser kaldığı öneri için NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de gerek olmadığını ifade etmişti.
Dünyanın çok hızlı değiştiğini buna paralel olarak da karşılaşılan sorunlar ve tehditlerin de değiştiğine vurgu yapan Medvedev, "1970 ve 1980'li yılları düşündüğümüzde Güvenlik Konseyi çok verimli idi ve meydan okumalara karşı çözüm üretebiliyordu. Siyasi ve ideolojik tartışmalar Avrupa'da bir çatışmaya dönüşmedi ve Avrupa'nın güvenliği sağlandı" bilgisini verdi.
AGİT'İN GÜCÜ ARTIRILMALI
AGİT'in Avrupa'da etkisinin giderek azaldığı eleştirisi getiren Rusya lideri, "Helsinki'de önerilen yeni yaşam standartlarını Rusya tamamı ile destekliyor. Örgüt gerçekten etkisiz hale gelmeye başladı. Modernizasyona ihtiyacı var. Çok sayıda kurallar oluşturmak ve onların karşılanması için kurumlar inşa etmek uzun vadeli bir yaklaşım olmuyor. Bizim örgüt yapısının basit kuralları uygulayacak açık bir yasal zemine ihtiyacımız var" dedi. Medvedev Rusya'nın böyle bir taslak öneri oluşumuna katkı sağlamaya hazır olduğunu söyledi.
Ülkeler arasında sorunlar barış ortamında çözümü için AGİT'e ihtiyaç olduğunu vurgulayan Medvedev, insani değerler çerçevesinde bir yaşam desteklenmeli ve bölgesel sorunların da savaş yolu ile çözülmesine asla izin verilmemeli tavsiyesinde bulundu. Rusya Devlet Başkanı bir çok ülkeye de silahsızlanma konusunda sağladıkları destek nedeni ile de teşekkür etti.
Rusya Devlet Başkanı dün ulusa sesleniş konuşmasında da batılı ülkelerle füze kalkanı konusunda anlaşma sağlanılması gerektiğini, aksi durumda yeniden silahlanma yarışının başlayabileceği uyarısı yapmıştı.
NAZARBAYEV'DEN NÜKLEER SİLAHLARDAN ARINDIRILMIŞ BİR DÜNYA ÇAĞRISI
AGİT zirvesine Astana'da ev sahipliği yapan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de üye ülkelerden nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyanın oluşması için ortak deklarasyona destek çağrısı yaptı. Halkların Soğuk Savaşlar'ın yükünden çok çektiğini vurgulayan Nazarbayev, nükleer test alanlarının verdiği zararları hatırlattı. Kazak lider Afganistan'da yaşanan sorunların çözülmesi, ekonomik canlılık ve sosyal koşulların iyileştirilmesi için de kapsayıcı bir strateji geliştirilmesini istedi.
AGİT dönem başkanlığını sürdüren Kazakistan on yıllık bir aranın ardından ilk kez devlet başkanları düzeyinde bir zirvenin yapılmasına öncülük yaptı. İki gün sürecek zirveye 27 ülkeden liderler katılıyor. Ağustos 2008'de beş günlük savaş yaşayan Rusya ve Gürcistan liderleri de ilk kez aynı zirvede yer almış oldu. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin yanısıra, Moskova ile son günlerde sorunlu ilişkiler yaşayan Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko da zirvede yer alıyor. Zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül temsil ediyor.