Rusya'nın Bağımsız Medya Temsilcileri, Basın Güvenliğini Tartıştı

Rusya, geçen Cuma akşamı Moskova'daki evinin önünde kimliği belirsiz kişiler tarafından feci şekilde dövülen Kommersant gazetesinin iç politika muhabiri Oleg Kaşin'i konuşuyor.

Rusya'nın önde gelen bağımsız medya kurumlarının baş redaktörlerinin katılımıyla bugün RİAN Novosti Ajansı'nda düzenlenen toplantıda Kaşin'e yapılan saldırı ve Rusya'da basın güvenliği konusu ele alındı. Rusya Gazeteciler İttifakı Başkanı Vsevolod Bogdanov, son 20 yılda Rusya'da 300'den fazla basın mensubunun öldürüldüğüne dikkat çekerek, "Artık hükümetin katillerin bulunacağına ilişkin vaatlerine inanmıyoruz. Çünkü bu olayların yaşanmasının başlıca sorumlusu zaten hükümettir. Bağımsız medya kurumları
halka düşman olarak tanıtılıyor ve sürekli radikal örgütler basına karşı kışkırtılıyor. Hükümet bu olayların tekrarlanmamasını istiyorsa basına karşı tutumunu değiştirmek zorunda. Zira basın bu halkın işiten kulağı ve gören gözüdür" diye konuştu.
Moskovskoye Komsomolets Gazetesi Baş Redaktörü Pavel Gusev ise saldırı sırasında Oleg Kaşin'in çene kemiği, göğüs kafesi ve parmaklarının kırıldığına dikkat çekerek, "Saldırganlar istese onu öldürebilirdi. Ama saldırının hedefi öldürmek değil tüm özgür medya kuruluşlarını korkutmaktı. Yani fazla konuşursanız kafanızı ezer ve parmaklarınızı kırarız demek isteniyor" dedi.
Eho Radyosu Baş Redaktörü Aleksey Venediktov ise olayın başlıca sorumlusunun Kremin yanlısı geçlik örgütleri olduğunu belirterek, "Kaşin de yazılarında hep bu örgütleri eleştirirdi. Kremlin yanlısı Genç Muhafızlar örgütü bir hafta önce resmi sitesinde Kaşin'in fotoğrafını yayınlamış ve fotoğrafın üstüne de 'Yakında cezalandırılacak' notu düşmüştü. Başsavcılık soruşturmaya ilk önce bu örgütten başlamalı. Aksi takdirde soruşturmanın bir anlamı kalmayacak" dedi.
Savcılık organları tarafından yürütülen soruşturmanın zaten sonuç vereceğine inanmadığını kaydeden Expert Dergisi Baş Redaktörü Valeriy Fadeyev ise basın mensuplarına alternatif soruşturma başlatmaları çağırısında bulundu.
Kaşin'e saldırı olayıyla ilgili soruşturma Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in talimatıyla oluşturulan özel soruşturma grubu tarafından yürütülüyor.