Midyat Anadolu Lisesi Ekibi Estonya'dan Döndü

Mardin'in Midyat ilçesinde eğitim öğretim veren Anadolu Lisesi ekibi, Ulusal Ajans tarafından kabul edilen COMENIUS projesi kapsamında Estonya'daki ilk toplantıya katıldı.

Midyat Anadolu Lisesi ekibi Estonya'nın Tapa kentine gitti. Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığının (Ulusal Ajans) yürüttüğü Hayat Boyu Öğrenme Comenius Programı Hazırlık Faaliyeti kapsamında gittikleri Estonya'dan dönen öğretmen ve öğrenciler programın çok güzel geçtiğini söylediler.
Çalışma toplantılarına Midyat Anadolu Lisesi İngilizce öğretmeni Bedrettin Şahin ve kimya öğretmeni Mustafa Sayar'la öğrencilerden Nurtaç İraz ile Münevver İşler katıldı. Oldukça verimli geçen bir haftalık gezi süresince öğretmen ve öğrenciler, Tapa kentinde ortak ülkeler İspanya, İtalya, Romanya, Portekiz ve ev sahibi Estonya'nın öğretmen ve öğrencileriyle tanıştı, Avrupa'nın eğitim sistemini yakından görme fırsatı buldu. Okul Müdürü Zeynettin Demirel, geziye katılan öğretmen arkadaşlarının edindikleri
izlenim ve tecrübelerini diğer arkadaşlarıyla paylaştıklarını söyledi ve bu çalışmadan 2012-Mayıs ayına kadar devam edeceğini belirtti. Demirel, ayrıca 2011-Mayıs ayındaki toplantının Midyat'ta yapılacağını, Avrupalı misafirlerini en iyi şekilde ve Türk misafirperverliğine yakışacak şekilde ağırlamak için çalıştıklarını sözlerine ekledi.
Comenius Programı'na katılan İngilizce öğretmeni Bedrettin Şahin, "Gezi gerçekten dolu dolu geçti. Avrupalı meslektaşlarımız, bizi oldukça nazik karşıladı ve ağırladı. Avrupa'nın eğitim-öğretim sistemini yakından görme fırsatı edindik. Bu da bize çok şey kattı" dedi.
Şahin, "Ayrıca Estonya'nın tarihi ve kültürel yerlerini de gezdik. Oldukça otantik ve tarihi bir ülke, insanları da çok sıcak. Avrupa'nın bazı ülkelerinde bize karşı olan önyargı Estonyalılarda hiç yok. Bize karşı son derece sıcak ve anlayışlılar" diye konuştu.

"AVRUPA, EĞİTİMDE ŞEKİL VE GÖRÜNTÜDEN ÇOK İÇERİKLE İLGİLENİYOR"
Geziye katılan kimya öğretmeni Mustafa Sayar ise, "Avrupa, eğitimde şekil ve görüntüden çok içerikle ilgileniyor. Estonya, Avrupa Birliği'ne (AB) yeni katıldığı halde okullarının çalışma imkanları ve şartları oldukça iyi. Okulları, tam bir eğitim kampüsü şeklinde" ifadelerini kullandı.
Geziye katılan 12. sınıf öğrencisi Nurtaç İraz, "Gerçekten çok iyi ağırlandık. Avrupalılara karşı önyargım vardı, o kırıldı. Bizim için büyük bir deneyim oldu. Güzel arkadaşlıklar edindim. Bu arkadaşlarımla yazışmalarımız devam ediyor" şeklinde konuştu.
Geziye katılan 10.sınıf öğrencisi Münevver İşler de, "Böyle bir şansı elde ettiğim için kendimi şanslı sayıyorum. Yeni kişiler ve yeni yerler tanımak oldukça güzeldi. Müthiş tecrübeler kazandım" dedi.