Malatya Tarım İl Müdürü Hamit Aygül, Hayvan Pazarı'nda İnceleme Yaptı

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Malatya İl Tarım Müdürü Hamit Aygül tarafından, kurbanlık hayvanlarla ilgili olarak dikkat edilmesi gereken konular Hayvan Pazarı'nda düzenlenen basın açıklamasıyla halka duyuruldu

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Malatya İl Tarım Müdürü Hamit Aygül tarafından, kurbanlık hayvanlarla ilgili olarak dikkat edilmesi gereken konular Hayvan Pazarı'nda düzenlenen basın açıklamasıyla halka duyuruldu.
Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Nedim Şahingil, Malatya Belediyesi Veteriner Müdürü Sadık Özelçi ile birlikte Hayvan Pazarında inceleme yapan Tarım İl Müdürü Aygül, yaptığı basın açıklamasında, Kurbanlık Hayvan Sevk ve Kesimlerinde Dikkat Edilmesi Gereken hususlar, Kurban Kesim Yerleri ve Kurbanlık Hayvan alırken dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgilendirme yaptı.
Tarım İl Müdürü Hamit Aygül, yaptığı açıklamada şunları belirtti:
"Hayvanların iller arası ve İlçeler arası sevkleri ile İlçeden İl'e ve İlden İlçelere sevklerinde mutlaka İlçe Veterineri tarafından Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu düzenlenecektir. İlçeden, İlçeye bağlı köylere ve bağlı köylerden ilçeye sevklerde, Muhtar veya ilgili Belediye Başkanının düzenleyeceği Menşe Şahadetnamesi gerekmektedir. Ayrıca hayvanlar sevkten 4-15 gün önce Şap Aşısı ile aşılanmış olmalıdır. Kulak küpesi olmayan hayvanların sevki ise yasaktır.
Hayvan Pazarları, satış yerleri ve yol denetimlerinde bu belgeler kontrol edilecek, Sağlık
Raporu ve Menşe Şahadetnamesi olmayan hayvan sahiplerine 858 Lira,
İl Kurban Hizmetleri Komisyonunca İl Merkezinde 28 adet Geçici Kurban Kesim Yeri belirlenmiş olup, bu yerlerin dışında kesim yapanlara 286 Lira,
Hayvanları hijyenik ortamlarda ve usulüne uygun olarak kesmeyenler ile sokak, park gibi yerlerde kesenlere 686 Lira İdari Para Cezası uygulanacaktır.

KURBAN KESİM YERLERİ NASIL OLMALIDIR
Hayvan kesimleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığından ruhsat almış mezbaha ve kombinalar ile İl Kurban Hizmetleri Komisyonunca belirlenen geçici kesim yerlerinde yapılmalıdır.
İl Merkezinde 28 adet kesim yeri belirlenmiş ve bu yerlere Kesim Yeri afişleri asılmıştır.
Geçici kesim yerlerinde Din Görevlisi ve Veteriner Hekim kesim süresince görevlendirilmiştir.
Kesim yerleri kolay temizlenebilir malzemeden yapılmış olmalıdır.
Kullanılan suyun yeterli miktarda ve temiz (içilebilir) olmasına dikkat edilmelidir.
Kesim ve parçalama işlemi askıda yapılmalıdır.
Kesim sonrası oluşacak atıklar hemen kaldırılmalıdır.
Köyler ile önceden belirlenen kesim yeri bulunmayan yerlerde kurban sahipleri, hayvanlarını kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak kesecekler ve çevreye zarar vermeyeceklerdir.
Kesinlikle cadde, sokak ve park gibi kamuya açık alanlarda kurban kesilmeyecektir.

KURBANLIK HAYVAN ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Veteriner Sağlık Raporu veya Menşe Şahadetnamesi bulunmayan, Kulak küpesi takılı olmayan, Çok zayıf olan, Gebe olan, Yeni doğum yapmış olan, Yüksek ateşi olan, Çok genç ve etleri henüz olgunlaşmamış olan, Ağız ve burunda salya, gözde akıntısı olan, Öksürük, nefes darlığı ve pis kokulu burun akıntısı olan hayvanlar satın alınmamalıdır.
Besili, sağlıklı, canlı görünüşe sahip 1 yaşındaki küçükbaş veya 2 yaşındaki büyükbaş erkek hayvanlar satın alınmalıdır. Damızlık vasfı bulunan dişi hayvanlar asla kesilmemelidir."