Almanlar, Berlinli Türklerle gurur duyuyor

Almanya'nın başkenti Berlin'de faaliyet gösteren işadamları derneği BAREX'in "2010 Yılsonu Resepsiyonu" ve "2010 Yılının En Başarılı İşadamı Ödül Töre

Almanya'nın başkenti Berlin'de faaliyet gösteren işadamları derneği BAREX'in "2010 Yılsonu Resepsiyonu" ve "2010 Yılının En Başarılı İşadamı Ödül Töreni"ne katılan Alman siyasetçi ve eyalet temsilcileri, Berlinli Türklerle gurur duyduklarını belirtti. Türklerin Almanya'da büyük bir başarı öyküsüne imza attıklarının altını çizen katılımcılar, "zamanın ruhunu" iyi okuyamayan bazı siyasetçilerin göçmenlerin değerini bilmediklerinin altını çizdi.

Berlinli Türk girişimciler tarafından üç yıl önce kurulmasına rağmen başkentin ekonomi alanında kendinden söz ettirmeye başlayan BAREX derneği, 3. Yılsonu resepsiyonu ve 2.Yılın İşadamı törenini düzenledi. Programın açılış konuşmasını yapan BAREX Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gündüz, Türk girişimciler olarak Almanya'nın ekonomisinin gelişmesi ve güçlenmesi için çaba harcadıklarını dile getirdi. Gündüz, iş dünyasında başarılı olan girişimciler çalışmalarından dolayı hem toplum ve hem siyasetçiler tarafından takdir edilmesi gerektiğini söyledi.

Törene Berlin Eyaleti Uyum, İş ve Sosyal Senatörü Carola Bluhm, Hür Demokrat Partisi (FDP) Federal Meclis Fraksiyonu'nun Uyum Politikaları Sözcüsü Serkan Tören, Ekonomi Senatörlüğü Devlet Müsteşarı Almuth Nehring-Venus, Federal İş Acentesi Berlin-Brandenburg bölgesinin Temel Güvenlik Sorumlusu Dr. Jens Regg, FDP'nin Berlin Parti Başkanı Christoph Meyer, AOK Berlin-Brandenburg'un Başkanı Christian Klose'nin yanı sıra Türkiye Berlin Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu başta olmak üzere Etiyopya, Sudan ve Çek Cumhuriyeti, Polonya'nın elçilik temsilcileri ve 300'e yakın işadamı katıldı.

"Şu an göçmenler çerçevesinde yapılan tartışmalar yapıcı değil. Ama lütfen sizler buna aldırmadan devam edin." diyen Uyum Senatörü Carola Bluhm, bazı siyasetçilerin zamanın ruhunu iyi okuyamadıklarını belirtti. Önümüzdeki yıllarda kalifiye eleman açığının daha da büyümesi ve işyerlerinin eleman sıkıntısının artacağı yönündeki tahminlerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Bluhm, "BAREX zamanın ruhunu iyi okuduğu için çok kısa sürede başarılı çalışmalara imza atıyor. Özellikle gençlere meslek edindirme projesi ile zamanımızın en önemli konusunda faaliyetler yürütüyor. Eyalet yönetimi olarak "Berlin'in sana ihtiyacı var" kampanyasını başlattık. Özellikle kamusal alanda başta olmak üzere tüm alanlarda Berlin'in göçmen gençlere ihtiyacı var. Bizim size ihtiyacımız var." dedi.

İş Kurumu!ndan Dr. Jens Regg de bazı siyasetçiler uzağı göremediğine dikkat çekti ve şunları söyledi: "Halbuki 15 yıl sonrasını göz ardı edemeyiz. Örneğin Berlin'de 6-15 yaş arası çocukların yüzde 50'si göçmen kökenli. Bu gençler yarının iş adamları, girişimcileri. Bundan dolayı bu gençlerimize sahip çıkmalıyız. Bizim kalifiye elemanlara ihtiyacımız var."

FDP'li Federal Milletvekili Serkan Tören ise Türklerin girişimci olarak Almanya'nın ekonomisine çok büyük katkı sağladığının altını çizerek, Türkiye-Almanya arasındaki ekonomik işbirliğine değindi. İki ülke arasındaki ticaret hacmin 20 milyar Euro'ya ulaştığını belirten Tören, "Bu ise Türkiye'nin AB üyesi ülkeleri arasındaki toplam ticari hacminin üçte birini oluşturuyor. Nabuco gibi stratejik projelerde iki ülkenin sıkı işbirliği var." dedi. Serkan Tören, şöyle devam etti: "Türk işadamları haklı olarak vize sorununu dile getiriyor, bu konu sorun olmaya devam ettiği müddetçe bundan Alman ekonomisi zarar görür. Hem şahsım ve hükümet ortağı olan FDP olarak bu konuda ve yabancı diplomaların tanınması hususunda adımlar atıyoruz. Diplomaların tanınmasını kolaylaştıran yasa bu yılsonuna kadar kabul edilecek."

Almuth Nehring-Venus ise Almanya'nın ve Berlin ekonomisinin küresel krizi atlatmasında göçmenlerin büyük katkısı olduğunu söyledi. Türklerin perakendecilikten modaya, döner üretiminden ağır sanayiye kadar tüm alanlarda faal olduklarını beliren Nehring-Venus, özellikle Türk işkadınlarının çoğalmasının ayrıca bir sevinç kaynağı olduğunu belirtti.

BAREX Başkanı Gündüz ise konuşmasında derneğin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Derneğin üye sayısının 130'a ulaştığına dikkat çeken Gündüz, gençlere meslek yeri edindirme projelerinin başarıyla devam ettiğini söyledi. "Derneğin kuruluş tarihinden bu yana çok sayıda iş gezileri, iş kahvaltı ve yemekleri, seminerler düzenlendik." diyen Gündüz, şöyle devam etti: "En önemli çalışma alanlarımızdan biri ise gençlere meslek eğitim yeri bulmak. Avrupa Birliği (AB), yerel yönetim ve derneğimiz tarafından birlikte yürüttüğümüz proje çerçevesinde 3 yıl içinde 75 gence meslek eğitim yeri bulmamız gerekiyordu. Bir buçuk yıl içinde 95 gence yer bulduk. Böylece hedefi yakalamakla kalamayıp, 3 yıl içinde en az ikiye katlamak istiyoruz. Ayrıca gençlere meslek eğitim yerlerini tanıtmaya yönelik BİO projesini yürütüyoruz."

İş dünyasının sorunlarını da dile getiren Gündüz, "Yabancı diplomaların tanınmasını istiyoruz. Bu kalifiye eleman açığını kapatmaya katkı sağlar. Vize konusunda işadamlarına kolaylık sağlanması gerekiyor." ifadelerini kullandı.