Libya, Amerikalı bir diplomatı sınırdışı etme kararı aldı

Libya, Amerikalı bir diplomatın ülkeyi terk etmesi için 24 saat süre verdi. Libya basınına göre Libya'nın başkenti Trablus'taki Amerikan elçiliğinde p

Libya, Amerikalı bir diplomatın ülkeyi terk etmesi için 24 saat süre verdi. Libya basınına göre Libya'nın başkenti Trablus'taki Amerikan elçiliğinde politik işlerden sorumlu diplomatın diplomatik kurallara uymadığı gerekçesiyle sınırdışı edilmesine karar verildiği belirtildi. Libya basınına göre diplomat başkentin 130 km güney batısındaki Ifrane kentini ziyaret etti ancak başka bir detay verilmedi.

Uzun yıllar ABD'nin teröre destek veren ülkeler listesinde yer alan Libya, 2000'li yılların başından itibaren politik değişime gitmeye başladı. Önce 1988 yılındaki Lockerbie olayındaki sorumluluğunu kabul eden Libya, uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybedenlerin ailelerine milyarlarca dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

2004 yılında da Libya kitle imha silahlarını reddettiğini duyurmuş ve silahlarını uluslar arası denetime açmıştı. Bu gelişmelerden sonra ABD-Libya ilişkileri hızla gelişmiş ve özellikle de Amerikan petrol şirketleri Afrika'nın bu en büyük petrol rezervine sahip ülkesi ile pek çok anlaşma yapmıştı.

Halen Libya'da Exxon Mobil, Hess ve ConocoPhillips gibi petrol şirketleri faaliyet gösteriyor. Bu yıl başında da iki ülke ilişkilerinde geçici bir kriz yaşanmış, Amerikalı bir diplomatın Libya Lideri Muammer Kaddafi'nin yaptığı bir konuşma ile dalga geçmesi üzerine Libya sert tepki göstermişti. Ancak ardından aynı diplomatın özür dilemesi üzerine kriz çözülmüştü.