'Halikarnas Akademisi' Bodrum'da Başladı

Bodrum Felsefe Sanat Bilim Derneği tarafından düzenlenen "Halikarnas Akademisi" İlber Ortaylı'yla başladı.

Yoğun bir ilgi ve katılımla başlayan, "Halikarnas Akademisi" etkinliği açılışına Bodrum Kaymakam Feridun Cemal Özdemir, Bodrum Cumhuriyet Başsavcısı Tufan Turan, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer ve Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız da katıldı.
5 â€" 7, Kasım tarihleri arasında, Bodrum Kalesi İngiliz Kulesinde gerçekleşecek olan etkinlik, Felsefe Tarihi, Bilim Tarihi ve Sanat Tarihi alanlarında verilen eğitim seminerlerinden oluştu.
Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Bodrum Belediyesi, Bodrum Kalesi Müze Müdürlüğü ve Manastır Otel iş birliği ile gerçekleşen "Halikarnas Akademisi" etkinliğinin açılışında bir konuşma yapan, Felsefe Sanat Bilim Derneği kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Örsan Kunter Öymen, "Tüm destekçilere ve katılımcılara teşekkür ederek, bu kadar yoğun katılım beklemediklerini, bu ilginin kendilerine mutluluk verdiğini" ifade etti.
İlber Ortaylı'nın "Tarihin Tarihi ve Önemi Üzerine" başlığı altında yaptığı açış konuşmasına yoğun bir ilgi vardı. İngiliz Kulesi salonu katılımcılar için yeterli olmadığından, bahçeye kadar taşan dinleyiciler, Ortaylı'nın renkli anlatımı eşliğinde eşsiz bir "tarih" gecesi yaşadı.
Konuşmanın ardından gerçekleşen soru-cevap bölümünde bir katılımcının "Tarihin ışığında bugünkü iktidara tavsiyeniz ne olurdu?" şeklindeki sorusu üzerine, İlber Ortaylı "Öncelikle şunu herkesin bilmesi gerekir ki Türk Devlet geleneğinde askerin yeri ayrı ve çok önemlidir. Bu öyle bugünden yarına değişecek bir şey de değildir. Kimse buna heveslenmesin, zaten boş çıkar. Eğitimi düzeltmek gerekir. Ben daha önce de teklif ettim; İmam Hatip Liselerinde Arapça, Farsça, Yunanca ve Latince öğretilmeli. Zaten bu dört dili öğrettiğinizde o çocuklar uçar. Sonra kimsenin söylediğiyle hareket etmez, gerçeklerle hareket eder. Aynı şeyi Edebiyat Liseleri için de şart görüyorum. Daha çok şey var söylenecek ama biz ne söylersek söyleyelim zaten kimsenin umurunda değil. Bizi dinleyen yok, onlar bildiklerini okuyorlar." şeklinde konuştu.
Konuşmasında tarihin ve tarih yazıcılığın ayrıntılarını örneklerle anlatan Ortaylı, tarih yazımını da etkisi altına alan Milliyetçiliğin, kendisinden daha çok, birikmiş tortusunun tehlikeli olduğunu vurguladı. Bu tortunun gerçeklere perde olduğunu belirten Ortaylı, gençlere objektif bakışlarını yitirmeksizin, her çeşit kaynağı okumaları tavsiyesinde bulundu.
DOĞAN KUBAN'A SİTEM
Konuşmasında, İstanbul Kitap Fuarı'nın bu yılki Onur Yazarı ilan edilen Doğan Kuban'ın "Türkçe kaynakları okumuyorum." şeklindeki açıklamasına da değinen Ortaylı, "Ya neleri okuyormuş beyefendi?" diyerek ince bir sitemde bulundu.
Türkçenin ve Türkçe kaynakların bu denli hafife alınmasına anlam veremediğini ve bu açıklamaları Kuban'a yakıştıramadığını belirten Ortaylı, Türkçe yazılmış pek çok kıymetli kaynak eser olduğunun kabul edilmesi gerektiğini, aksini tartışmanın bile saçma olduğunu vurguladı.
Konuşmanın ardından gece, Mavzalos Restoran'ta yenen yemekle devam etti. İlber Ortaylı'nın sohbetine doyamayan tarih severler burada da Ortaylı'nın tatlı sohbetine ortak oldular.
HALİKARNAS AKADEMİSİ
Kayda geçmiş ilk tarihçi olarak bilinen Herodot'un memleketi olan Bodrum'da, felsefenin yanı sıra, edebiyat, müzik, resim, heykel, fotoğraf, sinema, tiyatro gibi sanat dallarında, tarih, sosyoloji, siyaset bilimi, psikoloji, antropoloji gibi sosyal bilim dallarında uluslararası ve ulusal boyutta eğitim seminerlerinin, sempozyumların, konferansların, atölye çalışmalarının gerçekleştiği toplantılardan oluşmakta. Akademide, felsefe, sanat ve sosyal bilim alanlarındaki belli başlı konularda, ayrıca söz konusu alanlar arasındaki ilişkiler hakkında, konuların Türkiye'deki ve yurt dışındaki uzmanları tarafından, hem temel hem gelişmiş bilgiler aktarılmakta, işin pedagojik yönüne ağırlık verilmektedir. Her katılımcı istediği alandaki ve sayıdaki oturuma katılabilmekte, böylece katılımcılar farklı disiplinler hakkında çok yönlü bilgi edinme olanağına sahip olabilmektedirler. Etkinlik yılda bir kez gerçekleşmektedir.