Sosyal Demokratlar, Rusya İle Kırgızistan'ın Stratejik Ortak Olduğunu Savunuyor

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te parlamentoya ikinci olarak giren Sosyal Demokratlar partisinin lideri Almazbek Atambayev, seçimlerin ardından ilk olarak yaptığı açıklamada Rusya'nın 17 yıldır Kırgızistan'ın stratejik ortağı olduğunu söyledi

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te parlamentoya ikinci olarak giren Sosyal Demokratlar partisinin lideri Almazbek Atambayev, seçimlerin ardından ilk olarak yaptığı açıklamada Rusya'nın 17 yıldır Kırgızistan'ın stratejik ortağı olduğunu söyledi.
Atambayev, "Başka parti liderlerinin siyasi pozisyonlarını kendilerinin anlatmalarının doğru olduğunu düşünüyorum. Ben Rusya'nın stratejik ortağımız olduğunu hiç bir zaman gizlemeden söylüyorum, bu bizim partinin kurallarında da yazılmıştır" dedi. İki ülke arasında bir çok ekonomik bağın olduğunu söyleyen Atambayev, yaklaşık 500 bin Kırgızistan vatandaşının Rusya'da çalıştığını açıklayarak, Rusya ile Kırgızistan'ın geçmişinin birbirine bağlı olduğunu ve geleceğinin de birbirine bağlı olacağını kaydetti.

Bunun dışında parlamentoya giren beş partinin koalisyona girme konusunda 15 gündür anlaşamadıklarını açıklayan Almazbek Atambayev, "Bizim yapacağımız koalisyona üçüncü olarak Ata-Meken partisinin girmesini istemiştik, bununla ilgili yaptığımız görüşmeler sırasında bazı problemler oluştu, görüşmelerin başlamasından 15 gün geçmesine rağmen, maalesef bu problemleri şu zamana kadar çözemedik" ifadelerini kullanarak, düzenleyecek oldukları koalisyonun geçici olmayan, ülkeyi krizden kurtarabilecek bir
koalisyon olması gerektiğini açıkladı.
Kırgızistan'da parlamentoya giren beş partinin kendi aralarında anlaşıp, koalisyon düzenlemeleri gerekiyor. Bu bağlamda Ata-Curt ve Ar- Namıs partilerinin bir araya gelmesi, Sosyal Demokratlar, Cumhuriyet ve Ata-Meken partisinin de ayrı bir koalisyon düzenlemesi bekleniyor. Koalisyonun düzenlenmesinin ardından bu hafta içerisinde yeni milletvekillerinin yemin ve işe başlama töreni yapılacak, daha sonra parlamento, görevine başlayacak.
Kırgızistan'da 10 Ekim tarihinde düzenlenen parlamento seçimlerinde Atayurt partisi yüzde 8,47, Sosyal Demokratlar partisi yüzde 7,83, Ar-Namıs yüzde 7,57, Cumhuriyet partisi yüzde 6,93, Ata Meken partisi de yüzde 5,49 oranında oy alarak parlamentoya girmeye hak kazanmıştı.