Çağlayan'dan Çinli işadamlarına: Naz yapmayın, ticaret nazı kabul etmez

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çinli işadamlarına, ''Sakın geç kalmayın, Türkiye'de yerinizi alın. Naz yapmaya da kalkmayın, çün

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çinli işadamlarına, ''Sakın geç kalmayın, Türkiye'de yerinizi alın. Naz yapmaya da kalkmayın, çünkü ticaret nazı kabul etmez.'' dedi.

Çağlayan, Çin'in güneydoğusundaki Hangzhou şehrinde Türk ve Çinli işadamlarınca düzenlenen İş Forumu'na katıldı. Çağlayan, forumda Türk ekonomisi, dış ticaret ve Türkiye'deki yatırım ortamına ilişkin bir konuşma yaparak, Çinli işadamlarını, Türkiye'ye yatırıma çağırdı. Foruma katılan yaklaşık 50 Çinli firmaların Türkiye ile ticari ve ekonomik işbirliği bulunuyor.

Zafer Çağlayan, dünyanın ekseninin kaydığını ve bundan sonra sanayileşmiş 7 ülkenin dünya üzerinden aldığı payın azalacağını belirterek, "Türkiye, Çin, Brezilya, Rusya ve Hindistan payı artacak. Türkiye ve Çin'in de aralarında bulunduğu bu 5 ülke, geleceğin starları olarak gösteriliyor.'' diye konuştu.

Çağlayan, Çinli işadamlarına seslenerek, ''Türkiye'de yerinizi alın. Türkiye üzerinden dünyaya açılmak, Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Kafkas Cumhuriyetlerine gümrüksüz geçiş yapmak istiyorsanız, Türkiye'de yatırım yapın. Uçak kalkarken kaptan pilot anons yapar. (take off pozisyonunu alın) der. Herkesin yerine geçmesini ister. Siz de gecikmeyin ve Türkiye'deki yerinizi alın. Türkiye'de yatırım yapmanız için pek çok neden var. Bize 4 saat uçuş mesafesinde olan 54 ülke var ki, dünya nüfusunun dörtte biri bu ülkelerde yaşıyor. Yeni bir teşvik sistemini uygulamaya koyduk. Sakın geç kalmayın. Türkiye'de yatırım yapmak için, yerinizi almak için gecikmeyin. Türkiye, sadece size açık değil. Sakın naz yapmaya kalkmayın. Ticaret naz yapmayı kabul etmez.'' dedi.

Forumun ardından Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği ile Shanghai Textile Association arasında Mutabakat Zaptı imzalandı. Bakan Çağlayan, Hangzhou'da Geely Otomobil ile Türkiye'den 250 bin kayıtlı üyesi bulunan Alibaba.com şirketlerini ziyaret etti. Zhejiang eyaleti yetkilileriyle de görüşen Bakan Çağlayan'ın heyeti Hangzhou'daki temaslarının ardından Japonya'nın başkenti Tokyo'ya gitti.

Çağlayan'a eşlik eden 40 kişilik heyette, Dışişleri ve Dış Ticaretten üst düzey bürokratlar, TİM, DEİK, ASO, Yabancı Yatırımlar Ajansı, işadamları ve basın mensupları bulunuyor. Bakan Çağlayan Çin ziyareti kapsamında, önce Hong Kong'da temaslarda bulunduktan sonra Hangzhou'ya gelmişti.