Ic İçtaş'a Bağıştaş Hidroelektrik Santrali İçin Vakıfbank Ve Yapı Kredi'den 253 Milyon Dolarlık Kredi

IC İçtaş, Erzincan Karasu Nehri üzerinde inşası devam eden Bağıştaş Barajı ve Hidroelektrik Santrali için Yapı Kredi ve VakıfBank'ın yer aldığı konsorsiyum ile 253 milyon dolarlık kredi anlaşmasını bugün imzaladı

IC İçtaş, Erzincan Karasu Nehri üzerinde inşası devam eden Bağıştaş Barajı ve Hidroelektrik Santrali için Yapı Kredi ve VakıfBank'ın yer aldığı konsorsiyum ile 253 milyon dolarlık kredi anlaşmasını bugün imzaladı. 3 yıl içerisinde tamamlanması hedeflenen proje yılda yaklaşık beşyüz milyon kilovatsaat enerji üretecek.
TCDD Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi, Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali ve İstanbul Bomonti Projesi'nin ardından Erzincan Karasu Nehri üzerinde Bağıştaş Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin inşasını gerçekleştirecek olan IC İçtaş sözkonusu baraj ve hidroelektrik santral için rekor bir krediye imza attı.
IC İçtaş, Erzincan Karasu nehri üzerinde inşası devam eden Bağıştaş Barajı ve Hidroelektrik Santrali için Yapı Kredi ve VakıfBank'ın yer aldığı konsorsiyum ile bugün Çırağan Sarayı'nda 253 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı. Yatırım tutarı 338 milyon doları bulması beklenen proje için Yapı Kredi ve VakıfBank, 3,5 yıl geri ödemesiz olmak üzere toplam 13 yıl vadeli proje finansman kredisi sağladı.
Kredi imza törenine IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan ve Yapı Kredi Murahhas Azası ve Genel Müdürü Faik Açıkalın katıldı.
IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen kredi imza töreninde yaptığı konuşmada, "Ülkemizde siyasi istikrar sonucunda oluşan ekonomik istikrar ve güven, bugün içinde bulunduğumuz olumlu yatırım ortamını yaratmıştır. Bugün imza etmiş olduğumuz bu finansman anlaşması da ülkemiz kreditörlerinin projemize ve Grubumuza göstermiş oldukları güven ile birlikte yakalanmış olan bu olumlu ekonomik ortamın sonucudur. Hidroelektrik enerji santralleri alanında Grubumuz yatırımları büyüyerek devam etmektedir.
Grubumuzun bu alandaki yatırımlarının toplamda 1 milyar 140 milyon dolar mertebesine ulaşacak ve toplamda 1 milyar 800 milyon KWh'lik yıllık üretim kapasitesine ulaşmayı hedeflemekteyiz" dedi.
Çeçen'in ardından söz alan Yapı Kredi Murahhas Azası ve Genel Müdürü Faik Açıkalın ise, "Enerji arzı ve talebi arasındaki farkın gerekli yatırımların gerçekleştirilmesi durumunda bile talep büyümesine bağlı olarak artacağını söyleyebiliriz. Yapı Kredi olarak, önümüzdeki dönemde ilave kapasite ihtiyacı için yapılması gereken yatırımlar ile EÜAŞ portföyü kapsamında özelleştirilecek olan 16 bin MW'lık üretim tesisinin finansmanında önemli rol oynamayı hedefliyoruz. Ayrıca, devir, onay ya da ihale aşamasında
toplam 12 dağıtım bölgesinin özelleştirilme finansmanı da gündemimizde olacak. Hem ekonomik, hem de sosyal açıdan hayati önem arz eden enerji sürekliliğinin sağlanmasını Bankamızın sosyal sorumluluk bilinci kapsamında bir görev olarak değerlendiriyoruz. Yapı Kredi olarak bu görev bilinci ile bugüne kadar 2,7 milyar dolara ulaşan yaklaşık 5 bin MW kurulu güce ulaşacak enerji projelerinin finansmanında yer aldık. Bu projelerin yüzde 73'ünü yenilenebilir enerji projeleri oluşturuyor. Ülkemizin sosyoekonomik
gelişmesine de temel oluşturan, aynı zamanda enerji kaynaklarında dışa bağımlılığı azaltan ve yeni istihdam olanakları sunan yenilenebilir enerji projelerine tüm imkânlarımızla destek vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.
VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan ise Türkiye'nin geleceği açısından enerji sektörüne yapılan yatırımlara özel önem verdiklerini belirterek, "VakıfBank olarak toplumun yararına olan büyük projelere destek vermekten, gerek münferiden gerekse diğer bankalarla birlikte, bu projelerin finansmanında yer almaktan gurur duyuyoruz. Son 2 yıldır devam eden elektrik dağıtım ihaleleri ve hidroelektrik santral projelerine kredi desteğimiz bundan sonra da devam edecek. VakıfBank'ın 2005'ten bu yana yerli ve
yabancı bankalarla oluşturulan konsorsiyumlar aracılığıyla tahsis ettiği kredi tutarı 3,4 milyar TL'dir. Toplam kredilerimiz içindeki proje finansmanı, özellikle de enerji ve yenilenebilir enerji projelerinin oranını artırmayı planlıyoruz. Enerji sektörünü, geleceğin sektörü olarak görüyoruz, bu nedenle enerji sektörüne yapılan yatırımları da Türkiye'nin geleceğine yapılan yatırımlar olarak değerlendiriyoruz" dedi.
Enerji sektöründeki yatırımlarına 1998 yılında başlayan IC İçtaş'ın AES-IC Holding Ortaklığı bünyesinde halihazırda üretimde olan kurulu güçleri 71 MW ve yıllık üretim kapasiteleri 280 milyon Kwh olan 4 adet hidroelektrik santrali bulunuyor. IC Içtaş'ın şuanda Bağıştaş Projesi dahil inşası devam eden kurulu güçleri 241 MW ve yıllık üretim kapasiteleri 900 milyon Kwh olan 6 adet hidroelektrik santrali projesi olup, üretimde olan ve inşaası devam eden projelerin toplam yatırım tutarı 730 milyon dolar
mertebesinde. Bu projeler için toplam 512 milyon dolar tutarında uzun vadeli proje kredileri temin edildi. Tüm hidroelektrik santrallerin inşası yapımcı firma olarak IC İçtaş tarafından yürütülüyor.
3 yıl içerisinde tamamlanması hedeflenen proje, yılda yaklaşık 500 milyon kilovatsaat enerji üretecek.