Dayak yüzünden boşandı, oğlu da alkol ve uyuşturucu yüzünden dövdü (Özel)

İzmir'in Gümüldür ilçesinde yaşayan Gülfiye Köse, sürekli dayak yediği eşinden 10 yıl önce boşandı. Daha sonra alkol ve uyuşturucu bağımlısı oğlundan

İzmir'in Gümüldür ilçesinde yaşayan Gülfiye Köse, sürekli dayak yediği eşinden 10 yıl önce boşandı. Daha sonra alkol ve uyuşturucu bağımlısı oğlundan dayak yemeye başlayan 61 yaşındaki Köse'ye, İzmir İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü sahip çıktı. Oğlunun tekrar dövmesinden korkan talihsiz kadın, sığınma evine yerleştirildi. Acılarla dolu hayatını anlatan Gülfiye Köse, "Anneler, evlatlarından dayak yemek istemez. Bir annenin, evladı tarafından dövülmesi çok zor. Hep bana gülmesini, 'Anne' diyerek gelmesini bekledim. Diğer annelere imrenerek bakıyorum." dedi.

Gülfiye Köse'nin hayatı boşandığı eşinden sonra öz oğlundan gördüğü şiddetle geçmiş. İbretlik bir hayat hikayesi olan, 6 çocuk annesi bir kadın. Acılarla dolu bir hayat geçirdikten sonra yaklaşık 10 yıl önce, 35 yıl evli kaldığı L.D.'den dayak sebebiyle boşanmış. Talihsiz kadın, bu kez alkol ve uyuşturucu bağımlısı oğlu Ahmet Dertsiz'in (29) şiddetine maruz kalmış. Yaklaşık üç ay önce oğlu tarafından sokak ortasında taş ve sopalarla dövülerek hastanelik edilmiş. Burnu ve kaburga kemikleri kırılan Köse'ye, diğer oğlu Kemal Dertsiz sahip çıkarak, kardeşi hakkında Menderes Sulh Ceza Mahkemesi'ne, kasten adam yaralama suçlamasıyla şikayette bulunmuş. Gümüldür'de hurda toplayarak ve hayvan bakarak geçimini sağlayan Gülfiye Köse, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde günlerce tedavi gördükten sonra sağlığına kavuşmuş. Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Alkol ve Madde Bağımlıları Merkezi'nde tedavi gören oğlundan daha önce defalarca şikayetçi olduğunu anlatan Köse, hayatından endişe ettiğini, şikayetlerinden hiçbir sonuç alamadığını belirtiyor. Köse yaşadıklarını, "Eşimiz tarafından dövüldük, dövüldük. Oğluna devretti. Oğlum çok dövdü beni, kanlarımı akıttı." sözleriyle özetliyor. Hep hizmetini gördüğü, yıkadığı, giydirdiği, yedirdiği, gece kalkıp yemek hazırladığı oğlu tarafından dövülmenin çok acı olduğunu kaydeden talihsiz anne, bütün bunların evlatlarına sahip çıkmayan baba, alkol ve uyuşturucu sebebiyle başlarına geldiğini vurguluyor.

Kendisine şiddet uygulayan çocuğunun traktörden düştüğünü, babasının ceza alacağından korktuğu için doktora götürmediğini anlatan Köse, uyuşturucu ve alkolün yanısıra oğlunun bu hale gelmesinde bu kazanın da etkisi olabileceğini belirtti. Bir annenin, çocuğunun kötü olmasını, içip delirmesini asla istemeyeceğini kaydeden Gülfiye Köse, "Oğlumdan yıllardır dayak yedim. En son öldüresiye dövdü. Beni döverken yalvardım. Bana, 'Ölmelisin.' dedi. Şaka yapıyor zannettim. Öldü diye bırakmış. Canımdan endişe ediyorum, çok korkuyorum. Deliyse tımarhanesi var, akıllıysa cezaevi var. Suçluysa cezasını bulsun, deliyse hastanelerde dermanını bulsun. Şikayetçiyim, bugüne kadar içim sızladı affettim, artık içim kendime sızlıyor." dedi. Anneler ne kadar bağırırsa bağırsın bütün evlatlara susmaları, annelerini sevip saygı göstermesleri tavsiyesinde bulunan Köse, "Annelere kimse şiddet uygulamasın. Annelerin ciğeri yanar. Bir anne, oğlu suç işlese bile onu kapatmaya çalışır, affeder, kötülüğünü istemez. Şimdi acılar geçse bile içimin acısı geçmiyor." şeklinde konuştu.

Oğlunun geçmişte kötü biri olmadığını, içki ve uyuşturucunun kurbanı olduğunu gözlerinden yaş gelerek anlatan Köse, "Babası sahip çıkmadı. 'Kimlerle yattın, gezdin?' demedi. Sahipsiz kaldı. Sonra uyuşturucu maddeler koklamaya başladı. Daha sonra arkadaş çevresi nedeniyle 'kendir' denilen maddeye alıştı. Bu içkiden vazgeçerse, kanı değişirse belki düzelir. Kötü biri değildi, evin huzursuzluğu ona da yansıdı." dedi. Bütün babalara seslenen Gülfiye Köse, çocukları ne kadar kötü olursa olsun sahip çıkmaları tavsiyesinde bulundu. Yaklaşık 10 yıl önce boşandığı eşinden de çok şiddet gördüğünü kaydeden Köse, çocuklarının yetim kalmasından korktuğu için 35 yıl katlandığını ifade etti. Canını çocuklarına adadığının altını çizen Köse, "Çocuklarımsa canımı almaya kalktı." diyerek dert yandı. Gülfiye Köse'ye İzmir İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü sahip çıktı. Oğlu tarafından şiddete maruz kalma ihtimali bulunan kadın, sığınma evine yerleştirildi. Hayırsız evlat ise annesini dövdüğü suçlamasıyla 2 Şubat 2011'de hâkim karşısına çıkacak.