'Başbakan sıcak para uyarısında çok haklı'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sıcak para uyarısı gündem oluşturdu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Er...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sıcak para uyarısı gündem oluşturdu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Erdoğan'ın sıcak parayla ilgili açıklamalarına aynen katıldığını belirtti. "Biz ülke olarak Türkiye'nin üretim kapasitesine katkıda bulunacak, ihracatı, istihdamı destekleyecek, refah artışına katkı sağlayacak uzun vadeli ve kalıcı küresel doğrudan sermayeyi tercih ediyoruz" diyen Bakan Şimşek, bunun artırılması için yoğun gayret içinde olduklarını belirtti. Başbakan'ın sözlerini değerlendirirken hangi bağlamda, hangi anlamda söylediğine de bakmak gerektiğinin altını çizen Bakan Şimşek, "Tobin Vergisi gündeme gelebilir mi?" şeklindeki soruları ise yanıtsız bıraktı.

GALATAPORT 2011'DE
Maliye Bakanı Şimşek, daha önce Galataport olarak adlandırılan Salıpazarı Projesi için gelecek yılın ilk çeyreğinde işletme hakkı devri modeli ile ihale ilanına çıkmayı planladıklarını söyledi. "Otoyol ve köprülerin özelleştirme işleminin, 25 yıllığına işletme hakkının verilmesi yöntemi ile yapılması planlanmaktadır" diyen Şimşek, Halkbank, Türk Telekom ve Türk Hava Yolları'na ait kamu paylarının özelleştirilme işlemlerine, piyasa şartlarının elverişli olması durumunda başlanmasının planlandığını kaydetti. Şimşek, elektrikli otomobillerde ÖTV uygulaması konusunda bir çalışmaları bulunduğunu, nihai şekil verildiğinde bu çalışmanın kamuoyuna açıklanacağını bildirdi.

BAŞBAKAN NE DEMİŞTİ?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Arap Bankalar Birliği'nin Lübnan'da düzenlenen toplantısında sıcak paraya yönelik olarak önemli mesajlar vermişti. Başbakan "Sıcak para akışını kontrol altına almak şart. Bunu kontrol dışı tutarsanız ondan sonra siz kontrole girersiniz. Sizin durumunuz daha felaket olur" diye konuşmuştu.

Kurumlara talimat verilmiş oldu
Ak Parti Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli ise Başbakan Erdoğan'ın sözlerinin kurumlar için talimat niteliğinde olduğunu belirterek, "Konuşulan şeyler var bunların değerlendirilmesi yapılacaktır" dedi. Gedikli, ABD Merkez Bankası'nın yaptığı parasal genişlemenin ardından diğer ülkelerin sıcak paraya ilişkin önlemler almaya başladığını belirtti.

'Kısa vadeli sermayeye önlem yerinde olur'
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de Başbakan Erdoğan'ın sözlerine destek vererek, "Kısa vadeli sıcak paraya önlemin yerinde olacağını düşünüyorum" dedi. Sıcak para ile ilgili alınacak en önemli önlemin mali sektörün büyütülmesi olduğunu söyleyen Özince, kalıcı yatırımcıya daha fazla kolaylık sağlanması gerektiğini, vergi indiriminin yapılabileceğini ifade etti.

'Çözüm bulamazsak büyük sıkıntı yaşarız'
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda cari açık, aşırı değerli kur ve sıcak paranın Türkiye ekonomisi açısından çok önemli olduğunun altını çizdi. Ekonomideki riskleri değerlendiren Mustafa Özyürek, sıcak para sorununa çözüm bulunmaması durumunda uzun vadede büyük sıkıntı yaşanacağını söyledi.