Kayseri'de 549 Yabancı Uyruklu Öğrenci Eğitim Görüyor

Erciyes Üniversitesi'nde (ERÜ) öğrenim gören 2010-2011 eğitim-öğretim yılı Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve akraba topluluklarından gelen burslu öğrenciler için "Tanışma Toplantısı" düzenlendi.

Kayseri'de 549 Yabancı Uyruklu Öğrenci Eğitim Görüyor
Türkiye'de 20 ilde yürütülen "Büyük Öğrenci Projesi" kapsamında, Erciyes Üniversitesi'nde de toplam 549 yabancı uyruklu öğrenci okuyor. Devlet ve hükümet burslarıyla Kayseri'de okuyan Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve akraba topluluklarından gelen burslu öğrenciler için Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Uluslar arası Ofis Başkanlığı Yabancı Uyruklu Öğrenciler Bürosu tarafından toplantı düzenlendi.
'Tanışma Toplantısı' adı altında düzenlenen toplantı öncesi yabancı uyruklu öğrencilere yemek verildi. Sabancı Kültür Merkezi'ndeki yemeğe, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Raşit Özkanca, İl Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanvekili Mustafa Erçalık, öğretim üyeleri ve 549 yabancı uyruklu öğrenci katıldı.
Yemekten önce Türk Dünyası Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen 1.Selçuklu Sempozyumu'nda emeği geçen kişi ve kurumlara teşekkür belgeleri verildi. ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ve Türk Dünyası Araştırmaları Merkezi (TUDAM) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yuvalı tarafından verilen teşekkür belgelerinin ve yenilen yemeğin ardından 'tanışma toplantısı'na geçildi.
Toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasın ardından İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Ahmet Demirci'nin konuşmasıyla başladı. Demirci, Valilik başta olmak üzere yabnacı uyruklu tüm öğrencilerin bütün kurum ve kuruluşların güvencesi altında olduğunu belirterek, "Başlangıçta 5 Türk Cumhuriyeti'ni kapsayan bu proje, bugün Türk Cumhuriyetleri ile birlikte Asya ve Balkanlar'daki ülke ve toplulukları da içine alan büyük öğrenci projesidir bu" dedi. Demirci, öğrencilere serbest paso gibi bir çok kolaylık sağladıklarını ifade ederken, 1993 yılından bu yana 238 yabancı uyruklu öğrenciyi mezun ettiklerini sözlerine ekledi.
Daha sonra konuşma yapan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Abdulmuttalip Çetin ise, Türkiye'de sadece Hacettep Üniversitesi ile Erciyes Üniversitesi'nde Yabancı Uyruklu Öğrenciler Bürosu açıldığını ve Kayseri'de bu potansiyelin çok büyük olduğunu belirtirek, "Kayseri her alanda olduğu gibi bu alanda da rol model olmaya devam ediyor" dedi.
Konuşmaların ardından İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Demirci, MEB Genel Müdürlüğü Şube Müdürleri Rezzan Sözen ve Bahtiyar Akın, MEB Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Şube Başkanı Alparslan Demir, ERÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanı Nursel Danacı, İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürü, Davut Arık, Erciyes Erkek Öğrenci Yurt Müdürü Cengiz Meral ve Gevher Nesibe Kız Öğrenci Yurt Müdürü Gönül Özaksu'nun başkanlık yaptığı komisyon, öğrencilerle bilgi alışverişinde bulunarak, sorun ve ihtiyaçlarına dair görüşme yaptı.
Erciyes Üniversitesi'nde Kasım ayı itibariyle devlet ve hükümet burslu okuyan yabancı uyruklu öğrenci sayısı 185 olurken, toplamda Kayseri'de 549 yabancı uyruklu öğrenci öğrenim görüyor.