Dünyada Ve Türkiye'de Ekonomik Kriz Ve Sonuçları Paneli

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından "Dünyada ve Türkiye'de ekonomik kriz ve sonuçları" konulu panel düzenlendi.

Dünyada Ve Türkiye'de Ekonomik Kriz Ve Sonuçları Paneli
Seyhan Oteli'nde başlayan panelin açış konuşmasını yapan Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi Hüseyin Atıcı, son yaşanan ekonomik krizin Nisan 1994, Şubat 2001 gibi bir ülke krizi ya da 1998 Asya krizi gibi bir bölge krizi olmadığını belirterek, "1974 "Petrol" krizi ya da 1988 "Kara Cuma" gibi küçük ölçekli bir dünya krizi de değildir. Bu kriz karşılaştırılacak olursa, 1876 ya da 1929 dünya krizleri ile karşılaştırılabilecek büyüklükte bir krizdir. İnsanlık bu tip krizlerin en acı faturasını iki büyük Dünya krizinde yaşamıştır" dedi.
Atıcı, ülke insanının refah içinde yaşamasının yolunun, katma değeri yüksek, ar-ge faaliyetlerine dayanan, küresel olarak rekabet edebilecek ürünler üreten bir sanayileşme modeli ile olacağını vurgulayarak şunları söyledi:
"Sanayileşme-Bağımsızlık ve Demokrasi arasındaki ilişki, ayrılmaz bir ilişkidir. Yeniden kamusal, toplumsal değerleri savunmanın zamanı gelmiştir. Artık "A" işletmesinin özelleştirilmesine hayır demek yerine "B" işletmesinin kamulaştırılması gerekir deme noktasındayız. Kapitalizmin insanlığı iflasa sürüklediği böylesine bir dönemde, tüm dünyadaki emekten ve halktan yana güçlerin demokratik, barışçı, gelirini adaletli paylaşan bir dünya için mücadelesini yükseltilme zamanıdır. O yüzden, gün, ülkemizin geleceğine sahip çıkma; savaşlara, yoksulluğa, yolsuzluğa karşı, küresel kapitalizmin taşıyıcısı, üsttekine han hamam, alttakine din iman düzeninin yürütücüsü iktidara karşı, yüksek sesle dur deme, üreterek büyüyen, paylaşarak gelişen bir ülkede başka bir yaşam, başka bir dünya, başka bir Türkiye mümkün deme zamanıdır."