Türkiye'de lüks otomobiller yok satıyor

Türkiye pazarında lüks otomobiller adeta yok satıyor. Bu sınıftaki bazı araçlarda bekleme süreleri 2 aydan 6 aya kadar çıkabiliyor

Türkiye'de lüks otomobiller yok satıyor
Türk otomotiv pazarında son aylarda oluşan talep artışı, özellikle lüks sınıftaki bazı markaları sıra yazmaya iterken, yeni modelleri büyük rağbet gören kimi marka da “sipariş kabul etmeme” yoluna bile gitmek zorunda kaldı.

Geçtiğimiz yılın üzerinde seyreden satışlar, pek çok distribütör firmanın ana üreticilerden ek araç talep etmesine neden olurken, özellikle bu ayın başlarında düzenlenen Autoshow Fuarı’nda gelen siparişler, lüks modellerde bekleme sürelerinin 5-6 aya kadar uzamasını sağladı. Doğuş Otomotiv Audi, fuarda tanıttığı A7 Sportback için ana üreticiden ekstra araç kontenjanı almasına karşın beklemediği bir ilgiyle karşılaşanlardan. A7’de mayıs ayına kadar uzanan bekleme süreleri söz konusu olmaya başlarken A5 Sportback’te 4-5 ay, A8, Q5 ve Q7 gibi modellere kavuşmak isteyenler en az 3-4 aylık süreyi gözönüne almak durumunda kalıyor.

BMW’de 2 aylık bekleme

Lüks üreticilerden BMW’de de bazı modeller için bekleme süreleri bulunuyor. Şu an 5 ve 3 Serisi’nin küçük motorlu dizel versiyonlarının yanı sıra 1.16 modeli, yeni sahiplerine ancak iki ayı bulan süreler sonrasında teslim edilebiliyor. Doğuş Otomotiv Porsche ise, yurt dışından belirli sayıda ek araç almasına rağmen yeni modeli Cayenne’in dizel motorlu versiyonunu ancak mart ayı başında teslim edebiliyor.

İlk tarih Mart 2011

Mercedes’in E-Serisi’nin havalı süspansiyona sahip “4Matic” versiyonunu tercih edenler 2 ay beklemek durumundayken, küçük SUV sınıfındaki GLK’da bu süre bir ay kadar.

Land Rover’in Türkiye distribütörü Borusan Otomotiv de, Land Rover Discovery4 ve Range Rover Sport modellerini mart ayına teslim edebileceğini kaydederken, hatırlı müşteriler için ihtiyaten ayrılan araçların bile çok önceden satıldığı bildiriliyor. Bununla birlikte yaklaşık bir yıl sonra satışına başlanacak Range Rover Evoque modeli için bugünden sipariş verenlerin sayısının da azımsanmayacak düzeyde olduğu kaydediliyor.

Süper lüks markalarda da benzer durumlar söz konusu. Nitekim, Tofaş çatısı altındaki FerMas’ın distribütörü olduğu Maserati ve Ferrari için fuarda alınan siparişlerin bir kısmının, ancak 2011 yılı içinde teslim edebileceği açıklanmıştı.