Haiti'de Kolera Salgını Bilançosu: 1344 Ölü

Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'de kolera salgınından verilen kayıplar gün geçtikçe artıyor.

Haiti'de kolera salgını nedeniyle ölenlerin sayısı 1344'e yükselirken, tedavi edilen kişi sayısı 23 bine ulaştı. Kurulan tüm sağlık merkezleri ve klinikler kolera salgını nedeniyle dolarken, sağlık görevlileri hastaların bulunduğu ortamın hijyenine büyük önem gösteriyor. Kolera tedavi merkezlerinin önünde bekleyen endişeli aileler, hasta yakınlarından haber almak için bekleyişlerini sürdürüyor. Şehirde bulunan 10 tedavi merkezinden birinde görev yapan doktor Margarete Colepodre, sabah saatleri itibariyle
7 kolera vakasının görüldüğünü ve kolera salgını vakalarının gün içinde 32'ye yükseldiğini belirtti. Doktor Colepodre, çevrelerinde bulunan gecekondu mahallelerinin kendilerini endişelendirdiğini, sağlık koşullarının hiç iyi olmadığını belirterek, çöp birikintileri ve açık kanalizasyon kanalları nedeniyle insanların kolaylıkla kolera hastalığına yakalandığını ifade etti.
Toplum sağlığı görevlileri, halkı kolera hakkında bilinçlendirmek için bilgilendirici posterler asıyorlar. Posterlerde ücretsiz olarak temin edilen "Aquatabs" adındaki su arıtma tabletleri ve halkın nerelerden su alabileceği konusunda bilgilere yer veriliyor. Doktor Mireille Tribie, insanların sularını dezenfekte etmeklerinde gerekli malzemelerin bulunmasından emin olmak istediklerini ve kampanyanın burada yaşayan insanlar için büyük önem taşıdığını belirtti.
11 yaşındaki Basele de, her gün ailesine su taşıdığını belirterek, mahallelere asılan posterleri görene kadar burada olan herkes gibi kolera hakkında bir şeyler bildiğini ama kendini bu hastalıktan korumak hakkında çok az bilgiye sahip olduğunu söyledi. Basele, "İyi koşullarda pişirilmiş yemek yemeliyiz, temiz su içmeli ve ellerimizi sıklıkla yıkamalıyız. Hasta hayatını kurtaracak basit adımlar ve hızlı tedavi ile hastalığa yakalananların hayatları kurtarılabilir" dedi.
Haiti'de kolera salgınının yavaşladığına dair herhangi bir belirti görülmüyor. Kolaylıkla bulaşabilen kolera şiddetli ishale ve vücutta sıvı kaybına neden olurken, birkaç saat içerisinde ölümle de sonuçlanabiliyor. Salgından en fazla çocuklar ve yaşlılar etkileniyor.