'Kayıp yılları geri istiyoruz'

"Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi'' nin (Eğitimde FATİH Projesi) imza töreni Ba...

"Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi'' nin (Eğitimde FATİH Projesi) imza töreni Başbakan Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla dün yapıldı. Törende konuşan Erdoğan, 10 yıllar boyunca hükümetlerin, Milli Eğitime "idare edilmesi gereken bir hadise" olarak baktıklarını ve sadece "idare etmekle yetindiklerini" söyledi. Erdoğan hatta "Okullar olmasa Milli Eğitimi idare etmek ne kadar kolaydı" şeklinde bir nükte ortaya çıktığını anımsattı. "Bizde müfredatın tartışma konusu olduğunu göremezsiniz ya da çok nadir şahit olursunuz. Eğitim metotları, eğitim teknolojileri, eğitimde fırsat eşitliği, imkânlar konuşulmaz! Varsa, yoksa şekil konuşulur, varsa yoksa şekil tartışılır" diyen Erdoğan şöyle devam etti: "Öğrencinin neyi öğrendiği, neyi öğrenemediğinden ziyade ne giydiği, ne okuduğu, hangi okulu tercih ettiği ya da etmesi gerektiği gündemi işgal eder. Avrupa ülkelerindeki çocuklar sınıflarında bilgisayarla eğitim görürken, akıllı tahtalar kullanırken, yaşam boyu eğitimi tartışırken, bizde meslek liseleri, üniversite öğrencilerinin kılık kıyafeti, zorunlu eğitimin süresi konuşuldu. Dikkatinizi çekiyorum; 2002 öncesinde eğitim sistemi çok ciddi şekilde tartışma konusuydu. Gündemden hiç düşmedi. Ama hiç kimse çıkıp, 85 öğrenciye bir bilgisayar düşmesini sorgulamadı. 60-70 kişilik, 120 kişilik sınıfları sorgulamadı." Kılık kıyafet tartışmaları, zorunlu eğitimin süresiyle yılların kaybedildiğini belirten Erdoğan, "Şimdi biz bu kaybolan yıllarımızı geri almak istiyoruz.Onun için ciddi bir heyecana, gayrete ihtiyacımız var'' dedi.

'PROJE TOKADI ATACAK'
Erdoğan, projenin adının FATİH olmasının bazı çevrelerde eleştirildiğini de belirterek, "Her ne kadar bazıları Fatih adı konuldu diye bu projeyle kendisine göre dalgasını geçiyorsa da bu proje hakkıyla icra edilmesi halinde onlara gerekli tokadı atacaktır diye düşünüyorum. Fatih Sultan Mehmet'in yetişme konularına baktığınızda o bu yaşlarda özel olarak eğitmenine teslim edilmiş. Ama o isme hazımsız olanlar rahatsızlar. 'Her halde çok düşünüldü' deniyor. Niye rahatsız oluyorsun?" diye konuştu. Erdoğan şöyle devam etti: "O Fatih ki 13 yaşında babası kendisine Devlet-i Aliyeyi Osmaniyeyi teslim etmek istediği zaman, babasına verdiği cevap manidardır. 'Baba, ben bu görevi üstlenemem' ben hazır değilim diyor. Babası 'Emrediyorum, alacaksın bu görevi'' diyor. Fatih alıyor görevi, 'Ben şimdi Devlet-i Aliyeyi Osmaniye'nin padişahıyım, öyleyse emrediyorum gelin devletin başına geçin' diyor. Babasına diyor bunu ve görev babasına veriyor. İşte bu zeka inceliğine kavuşmuş bir nesil yetiştirmemiz lazım."

HEDEF BİLİŞİM SINIFLARI
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da konuşmasında, bu projeyle yaklaşık 1,5 milyar TL'ye mal olacak Akıllı Sınıf Projelerini başlatacaklarını belirterek, "Böylece artık öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz tebeşir tozu yutmaktan kurtulmuş olacak" dedi. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise projeyle 3 yıl içinde her sınıfın bilişim sınıfı olmasının hedeflendiğini belirtti. Çubukçu, "Öncelikle ortaöğretimde başlayacak bilişim sınıfları, ilköğretim ve sınıf öncesi eğitime kadar yayılacak. Böylelikle eğitimde fırsat eşitliği sağlayacağız" diye konuştu.

FATİH PROJESİ NEDİR?
Eğitim ve öğretimde niteliği artırmak ve fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla Bilişim Teknoloji araçlarının etkin kullanımı için 40 bin okulda 620 bin dersliğe dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı ve her okula çok amaçlı fotokopi makinesiyle internet altyapısı sağlanacak. Eğitimde FATİH Projesi ile her okulda en az bir sınıf, akıllı tahta, doküman kamerası ve mikroskop kamerasıyla donatılacak. Eğitsel e-içerikler oluşturulması kapsamında, her ders için e-kitap ve öğrenme nesneleri oluşturulacak. Okullarda görev yapan yaklaşık 600 bin öğretmen donanım altyapısı konusunda hizmet içi eğitim alacak. Projenin ilk yılında ortaöğretim, ikincide ilköğretim ikinci kademe, üçüncüde ilköğretim birinci kademe ve okul öncesi kurumlarında bilişim teknolojisi donanım altyapısı, eiçerik, öğretim programı, hizmet içi eğitim ve bilinçli güvenli internet kullanımı aşamalarının tamamlanması amaçlanıyor. ANKARA