Hırsızlar, organ naklinde kullanılan 20 kutu ilacı çaldı

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Servisi'nde, naklin ardından organ reddini önlemekte kullanılan yaklaşık 20 kutu ilaç çalındı.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Servisi'nde, naklin ardından organ reddini önlemekte kullanılan yaklaşık 20 kutu ilaç çalındı.

Olay, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi B Blok 3. kattaki Organ Nakli Servisi'nde meydana geldi. Akşam saatlerinde organ nakli servisine giren yüzü maskeli bir kişi, hemşire bankosunun hemen yanındaki dolaptan yaklaşık 20 kutu ilaç çaldı. Çalınan ilaçların, naklin ardından organ reddini önlemekte ve dokuları yenilemekte kullanıldığı belirtildi.

Konuyla ilgili gazetecilere açıklama yapan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, yaşanan olayı adi bir suç olarak değerlendirdi. Hırsızlık olayının ardından bazı internet sitelerinde 'Organ reddini önlemeye yönelik ilaçlardaki hırsızlık, yapılacak nakilleri de tehlikeye düşürdü.' şeklinde haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Süleymanlar, hastanede nakillerde aksamanın söz konusu olmadığını ifade etti. Hırsızlığın, hemşirelerin ve doktorların değişim saatinde meydana geldiğine değinen Gültekin Süleymanlar, "Bu tip ilaçlar hastanenin deposunda bol miktarda bulunuyor. İhtiyaç halinde servise belirli sayıda çıkarılıyor. İlaçların yerine yenileri kesinlikle konuluyor. Hiçbir sorun yok." diye konuştu.

Hırsızlık olayının ardından da nakil yapmayı sürdürdüklerine işaret eden Süleymanlar, hırsızlık zanlısının polis ekipleri tarafından kimlik tespitinin yapılmaya çalışıldığını, hasta yakını olup olmadığının bilinemediğini ifade etti. Çalınan ilaçların sadece organ naklinde kullandığına dikkat çeken Süleymanlar, uygun saklama koşullarında saklanmadığı halde ilaçların bozulacağını belirtti.

Öte yandan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan da yazılı bir açıklama yaparak hırsızlık olayından dolayı nakillerin ve tedavilerin etkilenmediğini açıkladı. Yaşanan hırsızlık olayının Emniyet Müdürlüğü'ne ve savcılığa intikal ettirildiğini belirten Başhekim Erdoğan, hırsızların güvenlik kayıtlarının da emniyet güçlerine teslim edildiğini kaydetti.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nin büyük bir kurum olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Hasta ve ziyaretçi sirkülasyonumuz çok yoğun. Bundan yararlanılarak hırsızlık olayı gerçekleşmiş. Emniyet ve savcılık konu ile ilgili araştırma yapıyor. Yaşanan hırsızlığın organ nakil ameliyatlarını veya hastaların tedavilerini etkilemesi söz konusu değil. Organ reddini önlemeye yönelik ilaçlar eczanemizde yeteri kadar mevcut. Hafta sonu iki tane kadavradan nakil gerçekleşti." şeklinde açıklamada bulundu.