Basur için kullandığı otla uyuşturucu komasına girdi

Son yıllarda tüketimi hızla artan bitkisel ürünler, bilinçsiz kullanım nedeniyle önemli sağlık sorunlarına neden oluyor. Bursa'da hemoroit (basur)'e i

Son yıllarda tüketimi hızla artan bitkisel ürünler, bilinçsiz kullanım nedeniyle önemli sağlık sorunlarına neden oluyor. Bursa'da hemoroit (basur)'e iyi geldiği gerekçesiyle akrabası tarafından gönderilen bir bitkiyi kullanan 66 yaşındaki Mehmet Bahçeci, az kalsın canından oluyordu. Uzmanlar, uyuşturucu özelliği olan bu ve benzeri bitkilerin, aktarlarda satılmasının büyük tehlike oluşturduğunu belirtiyor.

Merkez Osmangazi ilçesi Kemerçeşme Mahallesi Güney Sokağı üzerinde oturan 9 çocuk babası Mehmet Bahçeci (66), hemoroite iyi geldiği düşüncesiyle akrabasının Hatay'dan gönderdiği bir bitki kullandı. Tatula (boru çiçeği) isimli bitkiyi kaynatıp iki bardak içen yaşlı adım, 10 dakika sonra fenalaştı. Baygınlık geçiren Bahçeci'yi çocukları hastaneye güçlükle yetiştirdi.

Özel Bahar Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı Berrin Altınören, yaşlı adamın hastaneye getirildiğinde bilinç kaybı yaşadığını ve saldırgan özellikler sergilediğini söyledi. Altınören, şu bilgileri verdi:

"Halk arasında basur olarak bilinen hemoroit hastalığı nedeniyle tavsiye üzerine tatula isimli bir bitki kullanmış. Akrabasının gönderdiği otu kaynatıp 2 bardak içmiş. İçtikten 10 dakika sonra fenalaşmış ve bayılmış. Bize getirildiğinde bilinci yerinde değildi. Saldırgandı, göz bebekleri büyümüştü, tansiyonu çok yüksekti, kalp atımları artmıştı. Hasta yakınlarından böyle bir bitki kullandığını öğrendik. Bitkiyi araştırdığımızda ise hyosiyamin adlı zehirli bir alkoloit içerdiğini ve bilinçsiz kullanıldığı takdirde bu tarz hayati tehlikelere neden olabileceğini öğrendik. Dolayısıyla bu tarz bitkileri kullanırken çok dikkatli olunmalı."

Özel Bahar Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Ömer Kurt ise aktarlardaki bitkisel ilaçların genellikle tavsiye üzerine kullanıldığına dikkat çekti. Bu tür kullanımların çok büyük sağlık sorunlarına yol açtığını vurgulayan Başhekim Kurt, Mehmet Bahçeci'nin de takula adı verilen bu bitkiyi bilinçsizce kullandığını dile getirdi. Kurt, "Bu bitkinin bağımlılık yapma özelliği de var. Daha vahim durumlar ortaya çıkabilirdi, ucuz atlattık. Bakanlığımızın bu konuda çalışması da var. Halkımızdan ricamız, bakanlık onayından geçmemiş bu tür bitkileri kullanmamaları, şayet kullanacaklarsa, çok tecrübe edilmiş, daha önce birçok kez kullanılmış ve zararı görülmemiş bitkileri tercih etmeli. Bir badire atlatmış durumdayız. Hastamızın genel durumu iyi ama bundan sonra bu tür bitkileri kullanacak halkımıza daha ihtiyatlı olmalarını öneriyoruz." diye konuştu.

Mehmet Bahçeci de yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: "Bu bitkiyi kaynatıp iki bardak içtim. Ardından yere düştüm. Çocuklarım buraya getirdi, zor yetiştirdiler. Hemoroidim vardı iyi gelir dediler. Yan etkisi olduğunu bilmiyordum. İlk kez içtim. Şu an iyiyim çok şükür."