Başbakan Erdoğan'dan Gündeme İlişkin Açıklamalar(1)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Füze Kalkanı Projesi'nde komuta'nın kesinlikle NATO'da olması gerektiğini vurguladı.

Başbakan Erdoğan, Rixos Otel'de düzenlenen 'Fırsatları Artırma Teknoloji İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi'nin protokol imza töreninden ayrılışında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Bugün İsrail kaynaklı bazı gazetelerde yer alan ve Türkiye'de kurulması planlanan Füze Kalkanı'nın komutasının Türkiye'de olacağına ilişkin haberlerin anımsatılması üzerine Başbakan Erdoğan, NATO zirvesinde, balistik füze sistemi ve radar sistemi konularının ele alındığını, komuta konusunun ise ele alınmadığını söyledi. Erdoğan, "Bundan sonraki yapılacak buluşmalarda, birleşimlerde hangi ülkede balistik savunma sistemi kurulacak, radar sistemleri nerede kurulacak ona göre de komuta hangi ülkede olacak,
belirlenecektir. Ama bizim Türkiye olarak bu konuda kararlılığımız daha önce de ifade ettiğim gibidir. Bu noktada bize karşı yaklaşım da olumludur" dedi.
NATO ile ilgili olarak muhalefetin yaptığı eleştirilere atıfta bulunan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bunlar geçmişten bu yana olan yaklaşım tarzıdır. Bunlara da alışığız. Ama dikkat edilirse Lizbon zirvesinde, artık Rusya Federasyonu da bu zirvenin içerisinde bulunmuştur, katılmıştır. Dünyada birçok şey değişiyor ama ülkemizde maalesef değişmeyen bazı zihniyetler var. Ben bundan sonraki birleşimlerde çok daha isabetli adımlar atılacağına inanıyorum."