25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar Arası Mücadele Ve Dayanışma Günü

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdiresi Sema Sancak, kadına yönelik şiddetin sadece Türkiye'de değil dünyada uygulandığını belirterek, "Amerika'da 4 kadından biri şiddete maruz kalıyor ve günde 3 kadın bu nedenle hayatını kaybediyor" dedi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar Arası Mücadele Ve Dayanışma Günü
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdiresi Sema Sancak, kadına yönelik şiddetin sadece Türkiye'de değil dünyada uygulandığını belirterek, "Amerika'da 4 kadından biri şiddete maruz kalıyor ve günde 3 kadın bu nedenle hayatını kaybediyor" dedi.
Van Valiliği, YYÜ ve Kent Konseyi Yürütme Kurulu tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Ve Dayanışma Günü nedeniyle düzenlenen program, Van Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapıldı. Şiddete uğrayan kadınların görüşlerine yer verilen sinevizyon gösterisinin ardından YYÜ Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdiresi Sema Sancak, 'Şiddet Nedir?' ve 'Şiddeti önlemek için neler yapılabilir' konularında bir konuşma yaptı. Şiddetin sadece fiziksel olarak algılanmaması gerektiğini ifade eden Sema Sancak, "Şiddet; fiziksel başta olmak üzere cinsel, ekonomik ve psikolojik gibi çeşitleri var. 51 ilde 22 bin kadın üzerinde yapılan bir araştırmada, kadınlara şiddetin çeşitleri hakkında da bilgiler verilmiş. Bu araştırmada fiziksel şiddete maruz kalan kadınların oranı ise yüzde 39 gibi bir seviyedeymiş" dedi.
Amerika'da yapılan bir araştırmanın sonuçlarını da katılımcılarla paylaşan Sema Sancak, "Amerika'da 4 kadından biri şiddete maruz kalıyormuş. Günde 3 kadın bu nedenle hayatını kaybediyor. Ayrıca şiddet en çok hamilelik döneminde yaşanıyormuş. Dolayısıyla şiddet sadece bölgemizde veya ülkemizde değil dünyanın her tarafında maalesef uygulanıyor" şeklinde konuştu.
Van Valiliği Kadın Erkek Eşitliği Birimi'nden sosyolog Zeynep Koç ise, "4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Yönelik Kanun" ile ilgili bilgiler verdikten sonra katılımcıların soruları cevaplandırıldı.