Yunanistan'da parti kuran "ilklerin kadını" Bakoyanni'nin ilk ziyareti de Türkiye'ye
Yunanistan Eski Dışişleri Bakanı ve bağımsız milletvekili Dora Bakoyanni tarafından bugün kuruluşu açıklanan Demokratik İttifak Partisi'nin kurucu üye
Ana muhalefet YDP lideri Andonis Samaras'ın Batı Trakya Türk Azınlığı'na karşı sert ve aşırı milliyetçi bir tavır takındığını hatırlatan Ahmet, bu nedenle YDP'den istifa ettiklerini söyledi. Bakoyanni'nin azınlığa yönelik açılımlarda bulunacağını belirten Ahmet, Mart ayında yapılacak ilk kongrede ilan edilecek parti programında, Batı Trakya Türk Azınlığına dair düşüncelerin yer alacağını, azınlık sorunlarının sıfırlanmasının hedeflendiğini ve liberal çoğulcu bir anlayışın hakim olacağını ifade etti. Ahmet, parti kuruluş beyannamesinin ilk maddesinde "köken, dil, din ve ırk ayrımı gözetmeksizin herkese özgürlük sağlanmasının hedeflendiği" notu düşülüyor dedi.
Bakoyanni'nin ilk yurtdışı ziyaretini yakın dönemde Türkiye'ye yaparak Türk-Yunan yakınlaşmasına verdiği önemi ortaya koyacağını belirten eski milletvekili İlhan Ahmet, Mart kongresinde Türk-Yunan ilişkilerinin gelecek perspektifinin netleşeceğini söyledi.
İlhan Ahmet, Andonis Samaras liderliğindeki Yeni Demokrasi'ye küsen Batı Trakyalı sağ seçmen ile PASOK'a kayan Yeni Demokrasi oylarının bundan böyle Bakoyanni liderliğindeki Demokratik İttifak Partisi'nde toplanacağını sözlerine ilave etti.
'İLKLERİN KADINI' BAKOYANNİ
Yunanistan son dönem siyasi tarihine "ilklerin kadını" damgasını vuran Bakoyanni, 1954 yılında eski başbakanlardan Konstantinos Miçotakis'in kızı olarak doğdu. Miçotakis ailesinin kökeni Girit'e dayanıyor. Miçotakis ailesi, 1968-1074 yılları arasında iktidara el koyan Albaylar Cuntası nedeniyle Paris'e kaçmak zorunda kaldı. Dora Bakoyanni, 2 çocuk sahibi olduğu kocası Pavlos Bakoyanni'yi 1989 yılında '17 Kasım' terör örgütüne kurban verdi. 9 yıl sonra İsidoro Kuvelo ile evlendi. Eğitimini Atina, Fransa ve Almanya'da tamamlayan Bakoyanni, politika ve iletişim okudu.
Yunanistan'da bir kadın siyasinin ulaşabildiği en önemli koltuklara ilk defa oturma başarısı gösteren Bakoyanni, 2006-2009 yılları arasında eski partisi Yeni Demokrasi döneminde dışişleri bakanlığı yaptı. 2002-2006 yılları arasında ise yine ilk defa Atina'nın kadın belediye başkanı ve şimdiye kadar yüzde 60'la seçilen ilk başkanı oldu. Şehri 2004 Atina Olimpiyat Oyunları'na hazırladı. 1992-93 yıllarında ise Kültür Bakanı olarak hizmet verdi.
2009 yılında yapılan genel seçimlerde Yeni Demokrasi'nin kaybetmesi üzerine yapılan kongrede genel başkanlık yarışında Andonis Samaras'a karşı kaybetti. Samaras'ın politikalarına muhalefet eden Bakoyanni, iktidar PASOK'un ekonomik krizle mücadelede aldığı tedbirlere destek verdi. Bunun üzerine Mayıs ayında Yeni Demokrasi'den ihraç edildi. Bakoyanni, Samaras yönetimindeki Yeni Demokrasi'nin aşırı sağ görüşlü ve Avrupa karşıtı çekirdekten oluştuğunu belirtmişti.
Dora Bakoyanni, kurulan yeni parti ile ilgili yaptığı açıklamada, Başbakan Yorgo Papandreu liderliğindeki PASOK iktidarının Yunanistan'daki son tek partili hükümet olacağını savundu. Siyaset sahnesinde uzun bir dönem koalisyon hükümetleri öngördüğünü belirten Bakoyanni, yeni parti olarak hedeflerinin, gerçekleşecek genel seçimlerin ardından hükümet ortağı olarak ülkeye çeki düzen vermek olduğunu söyledi.
TÜRK-YUNAN YAKINLAŞMASININ SAVUNUCUSU
Babası Konsantinos Miçotakis gibi Türk-Yunan yakınlaşmasının hararetli savunucularından olan Bakoyanni, yeni partisi Demokrastik İttifak genel başkanı olarak ilk ziyaretini Türkiye'ye yapacak. Bakoyanni, 15 Kasım'da Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağışla Atina'da bir görüşme yapmıştı.
"ÖZGÜRLÜKLER HERKESİN HAKKI"
Bakoyanni, Yunanistan Dışişleri Bakanı sıfatı ile 2008 yılında Ak Parti Genel Merkezi'ndeki 4. Uluslararası Yerel Yönetimler Kadın Şurası'nda yaptığı konuşmada, başörtüsü konusunda, "Başörtüsü, insan hakları ve laikliği tehdit etmemektedir" açıklamasında bulunmuştu. "İslam dininin kadınla erkeğe eşit davrandığını" belirten Bakoyanni, "bu bağlamda dini ve tarihi metinlerin yorumlarının önemli olduğunu" kaydetmişti. Bakoyanni, "İslamiyet'in de Hristiyanlık gibi insana insan olduğu için önem verdiğini" belirtmişti. Bakoyanni, "İslam dininin barış ve refah dini olduğunu Türkiye'de de görüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.