Eşmeli Çoban İsmail'in Müzik Merakı

Uşak'ın Eşme ilçesi Armutlu köyünde çobanlık yapan 68 yaşındaki İsmail Aslan, çocukluk yıllarından buyana koyunlarına kaval çalıyor

Eşmeli Çoban İsmail'in Müzik Merakı
Uşak'ın Eşme ilçesi Armutlu köyünde çobanlık yapan 68 yaşındaki İsmail Aslan, çocukluk yıllarından buyana koyunlarına kaval çalıyor. Çobanlık yaparken hem kaval çalan hem de ahşaptan flüt, dilli düdük ve kaval imal eden İsmail Aslan yaptığı müzik aletlerini de yörede satıyor.
Eşme ve çevresinde herkesçe bilinen 68 yaşındaki İsmail Aslan, dilli düdük, kaval ve flüt gibi müzik aletlerini akça ağaç, şimşir ağacı, kuşburnu ve alıç ağaçlarından imal ediyor. Koyunlarını otlatırken müzik aleti yapmanın kendisine keyif verdiğini ve bu beceriyi babasından öğrendiğini anlatan İsmail Aslan, "9 yaşımdan bu yana müzik aletleri yapıyorum ve koyunlarımı otlatırken kaval çalıyorum"dedi.
Eşme yöresinde çobanlık yapan herkesin kavalı kendisinden satın aldığını ifade eden Aslan, "Yörede en güzel kavalı benim yaptığımı söylüyorlar. Çocukken babam ağaçlardan kaval yapar sonra da koyunlara çalardı. Ben o yıllarda babamı dikkatli bir şekilde izlerdim. Daha sonra babam kaval çalmayı da yapmayı da bana öğretti. O gün bugündür flüt, dilli düdük ve kaval yapıyorum. Koyunlarımı otlatırken bu şekilde vakit geçiriyorum. Yorulunca da müzik aleti yapmaya ara verip kaval çalıyorum. Koyunlar ben kaval çalmaya başlayınca etrafıma toplanıyor. Eskiden bir kavalı bir koyun parasına satardık. Şimdilerde bir kaval 10 ile 15 TL arasında satılıyor. Bir kavalı ben 5 günde flüt ve dilli düdüğü ise 2 günde yapıyorum"dedi.