Türklerin tarihi oyunu 'Mangala' öğrencilerin müptelası oldu (Özel)

Antalya'nın Kumluca ilçesinde faaliyet gösteren Özel Kumluca Koleji öğrencileri, atalarının tarihi oyunu 'Mangala'yı yeniden canlandırmak istiyor. Geç

Antalya'nın Kumluca ilçesinde faaliyet gösteren Özel Kumluca Koleji öğrencileri, atalarının tarihi oyunu 'Mangala'yı yeniden canlandırmak istiyor. Geçmişi 4 bin yıla uzanan, ancak günümüzde unutulmaya yüz tutmuş Mangala, Türklerin en eski zekâ ve strateji oyunu olarak biliniyor.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri Daire Başkanlığı'nca, Aralık 2009'da kurulan 'Çocuk Oyunları Şubesi' ile unutulan sokak oyunlarını yeniden canlandırmak amacıyla ülke genelinde geniş çaplı çalışma başlamıştı. Bu değerlerden biri olan tarihi 'Mangala Oyunu' Kumluca Koleji öğrencileri tarafından yaşatılıyor. Kolej öğrencileri, Mangala'yı tanıtmak bir de kulüp kurdu. 15 kişiden oluşan Mangala Kulübü, önce internet ve kitaplardan oyun hakkında bilgi edindi. Daha sonra okul idaresi öğrenciler içi oyunun malzemesi aldı. Oluşturulan 5 takım sosyal faaliyetler kapsamında müsabaka yapmaya başladı.

Mangala Kulübü öğrencilerinden 7-B sınıfından Enes Çiftçi, hedeflerinin tarihi oyunu önce okul arkadaşlarına, sonra diğer okullara öğretmek olduğunu kaydetti. Çiftçi, Mangala ile ilgili ileriye dönük hedeflerini ise ilçe, il ve Türkiye geneli okullar arası turnuvalar düzenlemek olarak açıkladı.

Mangala Kulübü üyelerinden 8-A sınıfı öğrencisi Seleme Nur Şen de merak üzerine oynamaya başladığı tarihi oyunun adeta müptelası olduğunu ifade etti. Mangala'nın çok zevkli olduğunu belirten Şen, oyunu kulüpte olmayan diğer arkadaşlarına da tavsiye ediyor.

Kumluca Koleji Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni İbrahim Pehlivan, Mangala Oyunu'nu öğrencilerine tavsiye etmelerindeki en önemli sebebin stratejik zekâ oyunu olması olduğunu söyledi. Ayrıca bu oyunla 4 bin yıllık Türk kültürüne sahip çıkmış olacaklarını ifade eden Pehlivan, "Hedefimiz, Türklerin birçok milli özelliğini yansıtan Mangala Oyunu'nu önce okul öğrencilerimiz arasında ardından da ilçede yaygınlaştırmaktır." diye konuştu.

Mangala oyunu, halen Bazı Türk devletlerinde oynanmasına rağmen Türkiye'de unutulmuş durumda. Türklerin dünya görüşünü yansıtan ve kültürüne ait folklorik detayları olan etnoğrafik oyun, yapılan tarihi araştırmalara göre, Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminden beri oynanıyor.

MANGALA NASIL OYNANIYOR?

16. yüzyıla kadar Osmanlı Türkleri tarafından da oynanan Mangala, 4 temel kuraldan oluşuyor. Oyun, kurayla başlıyor. Süre sınırlaması olmayan oyun, karşılıklı iki kişi ile oynanıyor. Mangala setinde 48 taş bulunuyor. Hazinesine en çok taşı biriktiren rakibine üstünlük sağlıyor. Beş set üzerinden oynan oyunu en fazla seti alan kazanıyor.