Kazakistan'ın Avrupa Birliği ile ticareti 18,8 milyar dolara ulaştı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kazakistan ile AB ülkeleri arasındaki ticaret hacminin her geçen gün arttığını söyledi. Nazarbayev, Kaz

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kazakistan ile AB ülkeleri arasındaki ticaret hacminin her geçen gün arttığını söyledi. Nazarbayev, Kazakistan ile AB ülkeleri arasındaki ticaret hacmi geçen yılın ilk yarısında 10,7 milyar dolar iken, 2010 yılının aynı döneminde 18,8 milyar doları bulduğunu belirtti.

International Herald Tribune gazetesine röportaj veren Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, toplam ticaret hacminin yüzde 40'ının ve Kazakistan ekonomisinde yabancı sermayenin üçte birinin AB ülkelerine ait olduğuna işaret etti.

Ülkesi ile AB arasındaki ticaret hacminin, Avrupa Birliği'nin Orta Asya ve Güney Kafkasya'nın 7 ülkesi ile yaptığı toplam ticaret hacmini aştığına dikkat çeken Nazarbayev, AB ülkelerinin Kazakistan ekonomisine önemli ölçüde yatırım yaptıklarını ve Kazakistan'a olan ilginin uzun vadeli olduğunu belirtti.

Kazakistan Merkez Bankası verilerine göre AB'nin Kazakistan ekonomisine 2010 yılının ilk çeyreğinde yaptığı yatırımlar geçen yılın aynı dönemine kıyasla 1,8 milyar dolarlık artışla, 3,2 milyar doları aştı.

Geçen hafta resmi ziyaret için Belçika ve Fransa'da temaslarda bulunan Nazarbayev, ülkesi başta olmak üzere Orta Asya'nın çok umut verici bir bölge olduğunu söyleyerek, bu coğrafyada yaşanan sorunların bütün komşu ülkeleri ve dolayısıyla da dünyayı etkilediğini ifade etmiş ve AB ülkelerine çağrıda bulunmuştu.

Öte yandan Nazarbayev'in Fransa ve Belçika ziyaretleri öncesi Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan Kazakistan'a 600 milyon euro finans sağlanacağının açıklanmasının ardından AB ülkelerinin Kazakistan'a büyük önem verdiğinin bir göstergesi yorumları yapıldı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, resmi ziyaret için gittiği AB ülkelerinde Fransa Cumhurbaşkanı Nicola Sarkozi başta olmak üzere Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ve Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Philippe Mayshtadtom ile ikili görüşmelerde bulunmuştu.