Bursa'nın Ulaşım Geleceği Yeniden Şekilleniyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin, ulaşımdaki mevcut durum ile gelecekte yapılacak yatırımların doğru olarak planlanması için hazırladığı Ulaşım Ana Planı hakkında 7 merkez ilçe belediye başkanı bilgilendirildi

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin, ulaşımdaki mevcut durum ile gelecekte yapılacak yatırımların doğru olarak planlanması için hazırladığı Ulaşım Ana Planı hakkında 7 merkez ilçe belediye başkanı bilgilendirildi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek Ulaşım Ana Planı çalışmalarında gelinen noktayla ilgili Başkan Recep Altepe ve 7 merkez ilçe belediye başkanı, uzman firma Dr. Brenner firmasının yetkililerinden bilgi aldı. Dobruca Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Gemlik Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler, Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk, Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü ve Kestel Belediye Başkanı Yener Acar'ın yanı sıra Büyükşehir Belediyesi ulaşım dairesi bürokratları ile teknokratları katıldı.
Başkan Recep Altepe, Bursa'nın geleceği için büyük önem taşıyan 1-100000 ölçekli İl Çevre Düzeni ile Bursa Ulaşım Ana Planlarının Bursa Kent Konseyi'nde konuşulduğunu ve toplumun bütün kesimlerinin görüşlerinin alındığını belirterek, şehrin geleceğine yönelik kararların kent dinamikleriyle birlikte alındığını vurguladı. Gerek çevre düzeni planlamaları, gerekse ulaşım konusunda planlamalarda ortak akılla hareket ederek Bursa'yı geleceğe taşıyacak planları hayata geçireceklerinin altını çizen Başkan Altepe, "Bundan sonra yapılacak işlerin, kentin ve toplumun menfaati doğrultusunda yapılacak. Kültür ve medeniyet başkenti Bursa'da örnek çalışmalara imza atmak istiyoruz" dedi.
"50 BİN NÜFUSA GÖRE PLANLANAN YOLLAR 2,5 MİLYONA HİZMET VERİYOR"
Ulaşım Ana Planı'nın çok önemli bir çalışma olduğuna dikkati çeken Başkan Altepe, "Ulaşım Ana Planı geçmiş dönemlerde de yapılmaya çalışıldı. Ancak Bursa çok hızlı bir büyüme gösteriyor. Şu anda 40 - 50 bin kişilik nüfusa göre planlanmış caddeler merkezde 1 milyon, dışarıdan gelenlerle birlikte 2,5 milyon insana hizmet etmeye çalışıyor" diye konuştu.
Başkan Altepe, Bursa'nın artık 7 merkez ilçeli bir şehir olduğunu ve merkezin dışında da yerleşim alanları olduğunu hatırlattı. Yakında il sınırının Büyükşehir sınırları olarak belirleneceğini ifade eden Başkan Altepe, "Kentin merkezi 2 milyonu aştı. 2 milyonun üzerindeki kentlerde Büyükşehir sınırları 50 kilometreye çıkıyor. Yakında belki sınırlarla ilgili yeni düzenleme gerçekleştirilecek. Bunun için kısa, orta ve uzun vadede yapılacak düzenlemeler gerekiyor. Hafif raylı sistem düzenlemeleri, yeni ulaşım ve yol düzenlemeleri gerekiyor. Bizler her konuda uzman kurumlarla çalışıyoruz. Bu işi de Pekin, Moskova ve Berlin gibi büyük kentler başta olmak üzere 30'un üzerinde dünya başkentlerinde yapmış bir firma olan Dr. Brenner firması, İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri ve Büyükşehir Belediyesi uzmanlarıyla yapmayı tercih ettik. Ulaşım Ana Planı kapsamında ulaşım ve trafikle ilgili altyapı ve düzenlemeler yapılacak. Bursa artık İstanbul, Ankara ve İzmir'in buluşma noktası ve Türkiye'nin 3. büyük şehri olacak. Biz de planlarımızı buna göre yapıyoruz. Ulaşım Ana Planı'nı yaparken de 2030 yılı projeksiyonunu hedef alıyoruz" şeklinde konuştu.
Kentin 2030 yılına kadar olacak ulaşım ihtiyacını doğru planlanmasını ve projelendirilmesini hedef alan Ulaşım Ana Planı'nın, kentte gerçekleşecek gelişmeler doğrultusunda uygulanacak plan ve projelere de ışık tutacağını dile getiren Başkan Altepe, "Özellikle hafif raylı sistemin şehrin bir ucundan diğerine ulaşması hedefleniyor. Ulaşım Ana Planı ile ilgili çalışmalar 20 Ekim'de arazilerde başladı. Toplumun her kesimine danışılarak araştırmalar yapılıyor" dedi.
Başkan Recep Altepe, bundan sonra yapılacak her çalışmanın toplumun menfaati doğrultusunda gerçekleştirileceğinin altını çizerek, bu çalışmanın da uzun incelemeler ve araştırmalar sonucunda ortak akılla hayata geçirileceğini söyledi. Ulaşım Ana Planı ön çalışması kapsamında 14 bin hanede 55 bin kişiye, 5 noktada 20 bin araç sürücüsüyle görüşülerek kentteki ulaşım sorunlarını halktan birebir alındığını belirten Başkan Altepe, ayrıca 8 büyük otopark çıkışında. 70 kavşak ve 66 ana güzergahta video kamera ile çekimler yapılacak. Bu veriler birleştirilerek, kent dinamikleri, meslek odaları ve ilgili birimlerin katılımıyla ortak bir noktaya gelinerek Ulaşım Ana Planı için yol haritası belirlenecek" diye konuştu.
Ulaşım Ana Planı'nın oluşturulmasında İTÜ uzmanları ve Büyükşehir Belediyesi bürokratlarıyla birlikte çalışacak olan Dr. Brenner firması adına Dr. Manfred F. Brenner de ekibi Muvaffak Ciğ, Dirk Kopperschlager, Ali Çömezoğlu ve Günter Benclias ile birlikte çalışmalar hakkında başkanlara bilgiler verdi.
2008 yılından itibaren dünya çapında 8 ayrı ülkede 14 ofis ve 400'ün üzerinde mühendis kapasitesiyle çalıştıklarının altını çizen Dr. Brenner, özellikle şehirlerde trafiğin yapılanmasını planladıklarını belirtti. Bursa Ulaşım Ana Planı'nı çok titiz bir şekilde yapacaklarını ifade eden Dr. Brenner, "Dünyanın en büyük kentlerinden biri olan Pekin'de çalışmalara başladık. Moskova ve Mekke'de de önümüzdeki günlerde çalışmalara başlayacağız" dedi.
Dünyanın globalleşmesi aşamasında şehirler ve bölgelerin birbirleriyle yarışır hale geldiğini dile getiren Dr. Brenner, "Rekabeti kazanan bölgelerle diğerleri arasında yüksek kentsel kalite ve yaşanabilir bir kent hayatı farkı olacak. Ulaşım Ana Planı olan kentlerde en önemli avantajlar ise en büyük ekonomi, ticari alanların ve konut kalitesinin artması olacaktır. Altyapısı iyi olan şehirler en iyi eğitim kalitesine sahip olur. En önemli üniversiteler orada olur. En iyi kültür ve eğlence imkanları bu şehirlerde sunulmaktadır. Ulaşım ana Planı, çevre dostu, modern ulaşım ve trafik sistemlerini de beraberinde getirir. Ulaşım Ana Planı'nın amaçları da bunlar olmalıdır. Dünya da artık ülkeler gelir gider boyutları açısından birbirine yaklaşmaya başladı. Bu yüzden gelecekte üretim yapan şirketlerin eğitimleri elemanlarını daha kolay bulabileceği daha rahat şehirleri bulup oralarda yatırımlarını yapacaktır. Bu konuda Bursa'nın çok büyük bir şansı var. Tarihsel gelişimi, üniversite olarak çok iyi bir kent. Bursa'nın derin geçmişi ve tarihi dokusunu görünce bu çalışmayı yaparken bu dokuyu korumanın da gerekliliğini anladık" şeklinde konuştu.
Ulaşım Ana Planı'nda asıl hedeflerden birinin alanların kullanımında doğruluğu sağlamak ve projelerde hatalardan kaçınmak olduğuna işaret eden Dr. Brenner, "Özellikle arazi kullanımı, çevre ve ulaşım planlamasında el ele çalışılması çok önemli. Finansal yatırımların etkin kullanılması, bütçelerin doğru harcanması ve planlama çalışmaları doğru belirlenmeli. Kısa, orta ve uzun vadede planlama yapılmalı. Biz bu çerçevede Şubat ayının sonunda acil eylem planlarını Büyükşehir Belediyesi'ne verebileceğiz. Mevcut durum ve gelecek arasındaki planlamaları doğru belirleyerek 2030 yılına kadar olacak ihtiyaçları doğru belirlemek için çalışmalarımızı titizlikle sürdüreceğiz. Ulaşım Ana Planımızı ise 12 ay içerisinde teslim edeceğiz" dedi.
Ulaşım Ana Planı doğrultusunda kentteki ulaşım mevcut durumu ile ilgili raporu bir iki gün içerisinde sunacaklarını belirten Dr. Brenner, "Şubat ayında ise şu anda şehirdeki trafik akışı ve ulaşım durumunu ortaya koyacak ikinci bir raporu sunacağız. Ulaşım Ana Planımızı ise 12 ay içerisinde teslim edeceğiz. İki adım var. Şu anda mevcut durumu değerlendiriyoruz. Önümüzdeki günlerde kentteki diğer kurum ve kuruluşlarla da toplantılar yapacağız. Mayıs ayından itibaren de ulaşım modelinin oluşturulması, değişik senaryoların üzerinden giderek en doğrusunu belirleyeceğiz. Son 3 hafta içerisinde 20'nin üzerindeki kurum ve sivil toplum kuruluşlarından çok önemli bilgiler aldık. Toplanan tüm bilgilerin ışığında kentin önümüzdeki süreçte ihtiyacını belirleyip planlamayı yapacağız" dedi.