Kurbanlar modern tesiste kesildi, vatandaş rahatladı

Milyonlarca Müslüman'ın büyük bir sevinç yaşadığı Kurban Bayramı'nda kurbanlıklarını modern tesislerde kestiren vatandaşlar çevreyi kirletmemiş olmanı

Milyonlarca Müslüman'ın büyük bir sevinç yaşadığı Kurban Bayramı'nda kurbanlıklarını modern tesislerde kestiren vatandaşlar çevreyi kirletmemiş olmanın mutluluğunu yaşıyor. Medyanın her bayramda olumsuz ortamlarda kesilen kurban manzaralarını ekrana taşıdığını belirten vatandaşlar, modern tesislerde bu tür görüntülerin yaşanmadığını dile getirdi.

Yıldırım Belediyesi'nin Bursa Kasaplar Odası işbirliği ile gerçekleştirdiği Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca ruhsatlı İsabey Modern Kurban Satış ve Kesim Yeri'nde vatandaşlar hijyenik bir ortamda kurbanlıklarını kısa sürede kestirdi. Modern kurban kesim yerinde büyükbaş hayvanların kesimi sadece 2 dakika sürdü. Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, eskiden çizmelerle gelinen bölgede artık modern bir tesisin olduğunu söyledi. Başkan Keskin, "Yap-işlet-devret modeli ile hayata geçirdiğimiz bu tesis sivil toplum kuruluşları ile birlikteliğe iyi bir örnek. İslami usullere uygun, hijyenik ve pratik bir şekilde büyükbaş bir hayvanı bile 2 dakika gibi kısa bir sürede vatandaşlarımıza torbalar içinde teslim edildiği tesiste hiçbir eksik yok. Vatandaşlarımız tamamen entegre olan bu tesise geldiklerinde, vakit kaybetmeden, sağlıklı bir ortamda kurbanlıklarını kestirip, parçalatabiliyor. Hayvanlar bir yandan giriyor, diğer kapıdan 2 dakikada kesilmiş olarak çıkıyor. Saatte 150 küçükbaş, 40 adet de büyükbaş hayvan kesiliyor." dedi.

Kurbanlıklarını sokakta kötü şartlarda kesme yerine İsabey Modern Kurban Satış ve Kesim Yeri'nde kestiren vatandaşlar ise uygulamadan gayet memnun. İslamiyet'in kurbanlıklara eziyet yapmayı yasakladığını belirten vatandaşlar, "Bu tesislerin sayısının artırılması gerekiyor. Kurbanlıklarımızı bir kapıdan veriyoruz, diğer kapıdan alıyoruz. Gayet güzel ortam. Hijyen şartları oldukça güzel." diye konuştular.

Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız da tesisin diğer belediyelere de örnek olması gerektiğini söyledi. Veteriner hekimlerin yanı sıra 40 kişilik özel kesim ekibinin görev yaptığı tesislerde büyükbaş kurbanlıklar 180, küçükbaş kurbanlıklar ise 20 TL'den kesildi.

TESİSTE YOK YOK

Türkiye'de bir ilk olan, 56 dönümlük arazi üzerine inşa edilen 2005 yılından bu yana kademe kademe faaliyete geçen İsabey Modern Kurban Kesim ve Satış Yeri'nde, bir gün içerisinde 500 büyükbaş, bin 500 küçükbaş hayvan kesimi gerçekleştirilebiliyor. Tesis içerisinde hayvan pazarı, kurban pazarı, besihaneler, adak satış yerleri, yeni açılan et entegre tesisi, parçalama ve et üniteleri bulunuyor. Otomatik yüzme makinesi, otomatik yürüme bandı ve otomatik parçalama işlemi aletleri sayesinde vatandaşlar, büyükbaş bir hayvan kesildikten sonra 2 dakika gibi kısa bir sürede sıra beklemeden, alabiliyor.

Ayrıca 4 veterinerin görev yaptığı tesiste, aynı anda 20 büyükbaş hayvanın barınabileceği 400 adet padok, 34 adet sabit ahır, mescit, lokanta, çay ocakları, yemekhane ve müdüriyet binası da bulunuyor.