Berdimuhamedov, Hazar Zirvesi için Bakü'ye gidecek

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 18 Kasım'da düzenlenecek Hazar Denizi kıyıdaş ülke devlet başkan

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 18 Kasım'da düzenlenecek Hazar Denizi kıyıdaş ülke devlet başkanları zirvesine katılacak.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan basın toplantısında, Berdimuhamedov'un bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Hazar'a kıyısı olan ülke liderleri zirvesine katılacağı teyit edildi.

Türkmen lider, daha önce de birçok kez bu konuyla ilgili yaptığı açıklamalarında, Hazar'daki uzun zamandır çözülemeyen konuların bölge ülkelerin çıkarları doğrultusunda uluslararası kanunlar çerçevesinde çözülmesinden yana olduklarını belirtmişti.

Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan açıklamada, Türkmenistan'ın Hazar sorununun çözüme kavuşturulmasına önem verdiği ve bu amaçla liderler zirvesinin yapılması girişiminin de ilk olarak Aşkabat yönetiminden geldiği kaydedildi.

Bakü'de düzenlenecek zirveye; ev sahibi Azerbaycan yanı sıra Türkmenistan, Rusya, Kazakistan ve İran liderleri katılacak.

Hazar bölgesindeki 5 ülke dışişleri bakanlarının Hazar'dan sorumlu yardımcıları bulunuyor. Bakan yardımcıları düzeyinde yapılmakta olan toplantılarda, Hazar'ın hukuki statüsü, çevre ve güvenlik konuları düzenli olarak ele alınıyor.