Almanya'daki bayram kutlamaları Türkiye'yi aratmadı

Dört milyonun üzerinde Müslümanın yaşadığı Almanya'da Kurban Bayramı kutlamaları Türkiye'yi aratmadı. Düren Hicret Camii'nde namaz ve bayramlaşma sonr

Dört milyonun üzerinde Müslümanın yaşadığı Almanya'da Kurban Bayramı kutlamaları Türkiye'yi aratmadı. Düren Hicret Camii'nde namaz ve bayramlaşma sonrası dağıtılan pilav üstü kavurma, kurbanlarının çoğunu Pakistan ve Afrika ülkeleri gibi muhtaç yerlere gönderen ve ülkede kurban kesemeyen Müslümanlara manen kurban eti yeme duygusu ve kurban sevinci yaşattı

Milyonlarca Müslümanın yaşadığı Almanya'da Kurban Bayramı kutlamaları Türkiye'yi aratmadı. Avrupalı Müslümanlar önce bayram namazını kılmak için camilere akın etti. Almanya'da yaklaşık 3 milyonu Türk olmak üzere 4 milyonu geçen Müslümanların çoğu, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) ve İslam Kültür Merkezleri Birliği (IGMG) gibi çatı kuruluşlarına bağlı yaklaşık 2 bin 500 camiye koştu. Camileri ağzına kadar dolduran Müslümanlar tekbirler eşliğinde bayram namazını eda ettikten sonra, tüm kırgınlık ve küskünlükleri unutarak kucaklaştı, bayramlaştı. Uzun süredir bir birini görmemiş olan dost, akraba, komşu ve tanıdıklar bayram sevincinde buluştu, hasret giderdi. Küçükler büyüklerin ellerini öptü, harçlık altı, büyükler küçüklerin başını sıvazladı.

Almanya'da Müslümanların en yoğun yaşadığı kentlerden biri olan Köln yakınlarındaki Düren şehrinde binlerce Müslüman DİTİB Fatih Camii ve IGMG Hicret Camii'nde bayram namazını eda etti. Düren Hicret Camii'nde cemaate hitap eden din görevlisi Osman Genç, yaptığı vaazda en önemli sünnetler olan anne babaya saygı ve akrabalarla iyi ilişkilere değindi. Bayram namazının kılınışını tarif ettikten sonra namazı kıldıran Osman Genç, verdiği bayram hutbesinde ise, Kurban ve Kurban Bayramının anlamı ve önemi üzerinde durdu.

Din görevlisi Osman Genç cemaate bayramda yapmaları gereken şeyler konusunda tavsiyelerde bulunarak, "Öncelikle çocuklarımıza bayramı hissettirmeli, yaşatmalıyız. Onları mutlaka camiye getirmeliyiz. Bu, Avrupa'da olan Müslümanlar için çok daha önemli bir konudur. Ayrıca bayramda anne baba ziyaretleri veya telefonla bayramlarını kutlama ve hatırlarını sormak gerekir. Bayramda kırgınlıklar, küskünlükler unutulmalıdır. Hepimiz kucaklaşmalıyız. Bayramda bizden beklenen budur. Bayramda akraba ve komşu ziyaretleri yapmalı, bayram sevincini paylaşmalıyız. Diğer yandan bayramda Hıristiyan, Yahudi gibi diğer dinlerden olanlarla da bayram sevincini paylaşmalı" dedi.

PİLAV ÜSTÜ KAVURMAYLA KURBAN SEVİNCİ

Hicret Camii'nde ayrıca IGMG camilerinde artık geleneksel hale geldiği gibi, bayramlaşmanın ardından pilav üstü kavurma dağıtıldı. Bu şekilde, kurbanlarının çoğunluğunu Pakistan ve Afrika ülkeleri gibi muhtaç bölgelere gönderen Almanya'daki Müslümanlar, bayram namazından sonra manen kurban eti yeme fırsatı buldu. Kavurmalı pilavlarını yiyen ve bayramlaşmalarını tamamlayan Müslümanlar, aile, akraba ve komşularıyla bayram sevincini paylaşmak üzere evlerinin yolunu tuttu.

TÜRK VE ALMAN YETKİLİLER MÜSLÜMANLARIN BAYRAMINI TEBRİK ETTİ

Diğer yandan Türk ve Alman yetkililer birer mesaj yayınlayarak Müslümanların Kurban Bayramı'nı kutladı. Konuyla ilgili bir mesaj yayınlayan Türkiye'nin Berlin Büyükelçiği Din Hizmetleri Müşaviri ve DİTİB Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Dere, "Bizleri sadece bu gün, sevinç ve imkanlarımızı başkaları ile paylaştıran ve kaynaştıran değil, ama aynı zamanda taşıdığı anlam ve sembol değeri ile tarihe ve peygamberler geleneğine götüren bir bayrama daha erişmiş bulunuyoruz. Birlikte yaşadığımız ve parçası olduğumuz Alman toplumunun her kesiminde insanların kardeşliği ilkesinin benimsenerek yaygınlaşmasını, bu duygunun toplumumuzu, ön yargılardan arınmış, güvenli, huzurlu ve sorumluluklarının bilincinde bir topluma dönüştürmesini yüce Mevlamdan niyaz eder; hepimizi nice anlamlı bayram ve coşkulara eriştirmesini diler, hepinizin bayramını en kalbi duygularımla kutlarım" dedi.

Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Jürgen Roters'de (SPD), Köln'de belediye bünyesinde kurulmuş olan Dinler Meclisi üyesi İslami organizasyonlara birer mektup göndererek Müslümanları Kurban Bayramını kutladı. Roters mesajında, "Kurban Bayramı'nın geçmişi, kaynağı sadece Kuran değil, İncil ve Tevrat'ta da anlatılmaktadır. Bunlarda, insanın Allah'a güveni bağlamında, Hz. İbrahim'in oğlu İsmail'i Allah'a kurban etmeye hazır oluşu yer almaktadır." şeklinde belirti. Bu ortak kutlamanın aynı zamanda insanlar arasında ilişki, değiş tokuş, karşılıklı affetme ve muhtaçlarla dayanışmayı içerdiğini kaydeden Roters, "Özellikle bu düşünce ve davranışlar bütün insanlara yönelmeli. Bu şekilde muhtaç insanların durumlarının düzeltilmesi için angaje olunmalı. Bütün Müslümanların bayramı mübarek olsun." ifadelerini kullandı.

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) Genel Başkanı Aiman Mazyek de bir mesaj yayınlayarak Kurban ve Kurban Bayramının önemine değindi, tüm Müslümanların bayramını kutladı.