Demokrasi ikonu askeri cuntayı masaya çağırdı

Birmanya'da serbest bırakılan Suu Kyi, taraftarlarına "Demokrasinin temeli ifade özgürlüğüdür" diye seslendi, askeri cuntayı görüşmeye çağırdı.


Güneydoğu Asya’da yarım asırdır askeri cuntayla yönetilen Birmanya’da demokrasi mücadelesinin lideri Aung San Suu Kyi, önceki gün serbest bırakılmasının ardından dün halkına seslenip özgürlük mesajları verdi. 21 yıllık siyasi hayatının 15 yılını hapiste geçirmiş Nobel Barış Ödüllü kadın lider yabancı ajanslara demeçlerinde yönetimi elinde tutan generallerle görüşmeye istekli olduğunu belirtti. 

Liderliğini yaptığı ama önceki pazarki genel seçimi boykot ettiği için feshedilen Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) partisinin merkezi önünde binlerce taraftarına seslenen 65 yaşındaki Suu Kyi, “Demokratik özgürlüğün temeli ifade özgürlüğüdür. Siz politik olmasanız bile politika size gelir. 

‘Bir kadın yetmez’ 
Doğru olan için ayağa kalkmanız gerekir. Bir kadının gösterisi demokrasi demek değildir” diye konuştu. “İnsan haklarına inanıyorum, hukukun üstünlüğüne inanıyorum. Bunlar için daima mücadele edeceğim. Tüm demokratik güçlerle birlikte çalışmak istiyorum ve halkın desteğine ihtiyacım var. Umudunuzu kaybetmeyin” vurgusu yapan kadın lider, gazetecilerin cuntanın en üst lideri general Than Şve’ye mesajını sorması üzerine de “Görüşüp konuşalım” diyerek ekledi: “Beni hapis tutanlara kin beslemiyorum.” 

Demeçlerinde 7 Kasım’daki seçimlerin hileli olduğunu, NLD’nin tüm şikâyetleri soruşturup rapor hazırlayacağını belirten Suu Kyi, diğer yandan uluslararası cuntaya teklif ettiği 20 yıllık yaptırımların kalkması için lobi yürütme pazarlığını tekrarladı. BBC’ye öncelikle halkın sesini dinleyeceğini ve buna göre sonraki adımlarını atacağını belirten kadın lider, cuntaya “Masaya oturup görüş ayrılıklarımızı çözme zamanı. Konuşulacak çok şey var” mesajı gönderirken, yeniden tutuklanmaktan korkmadığını söyledi. AFP-BBC