AK Parti İzmir İl Başkanı Kabak: AK Parti döneminde İzmir'e, Ankara ve İstanbul'un iki katı para geldi

AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak, "Ak Parti İzmir'i cezalandırıyor' masalı devamlı anlatılıyor, gelirin fazla gelmediğini, giderlerin ise fazla ke

AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak, "Ak Parti İzmir'i cezalandırıyor' masalı devamlı anlatılıyor, gelirin fazla gelmediğini, giderlerin ise fazla kesildiği iddia edilirken, AK Parti döneminde İzmir'e, İstanbul ve Ankara'nın iki katı para geldi." dedi.

Ömür Kabak, partisinin Atatürk Stadyumu Hakemler Salonu'nda düzenlendiği İl Danışma Kurulu Toplantısı'nda, Maliye Bakanlığı'nın resmi açıklamasına göre, İzmir'in, üç büyük şehir içinde AK Parti iktidarında en fazla parayı aldığını belirterek, "Verdiğinin beş misli parayı geri alan İzmir, yüzde 494 oranına sahip. Yani Yüzde 500. Bu rakam İstanbul ve Ankara'da yüzde 200-300 seviyesinde." diye konuştu.

Toplanan vergilerin de para anlamında verdiğinin; İzmir'in yüzde 5.4, Ankara 5.2, İstanbul'un 4.7'sini geri aldığını anlatan Kabak, kesintilerin otomatiğe bağlandığını ve bütün belediyelerde az veya çok gelirine göre kesinti yapıldığını söyledi. Kabak, şöyle dedi:

"Eğer o aya ait SGK'ya borçlarınızı ödemiş iseniz gelirin yüzde 25'i kesiliyor. SGK gibi cari olan bu ayki masraflarını bu ayda yatırmıyorsanız, gelirin yüzde 40'ını kesiyor. Belediyelere istisnasız aynı şekilde uygulanıyor. O nedenle Ankara'nın az kesiliyor, İzmir'in çok kesiliyor lafı bir yalan."

Hiçbir ayrım, hiçbir partizanlık yapılmadığını ama İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin her konuda başarısız olduğunu görüldüğünü savunan Kabak, "Metro, belediye şirketlerinin zarar etmesi, denetime açık olmaması, son yolsuzluk iddiaları, kendi genel sekreterini görevden alınışı. Bu konuya yargı el attığı için hukuk devletine olan saygım nedeniyle açıklama yapmayacağım. Artık herkes şikayet ediyor. Herkes İzmir Büyükşehir'in yanlış işlerini, hizmet etmediğini anlatıyor. Bir sığındıkları konu kaldı dürüst başkan. 2 somut örnekten dürüst olup olmadıklarını belirtmek istiyorum." diye konuştu.

Bunlardan biri Giraud arazisi olduğunu, 2008 yılında önce 25 binlik planın değiştiğini dile getiren Kabak, Giraud'ları kayırmanın söz konusu olduğunu iddia etti. Kabak, şöyle devam etti: "İzmir 3. İdare Mahkemesi'nde duyarlı vatandaşlarca dava açıldı. Dava devam ederken İzmir Büyükşehir nazım imar planını bir kez daha değiştirdi. Aynı araziyi tekrar plana soktu. İlgili vatandaşlar 1. idare mahkemesine tekrar dava açtı. İlk dava konusuz kalıyor, bu nedenle reddediliyor ama asıl dava 1. idare mahkemesinde sürüyor. Ama Aziz Kocaoğlu, çıktı bu gerçeği saklayarak (davayı kazandık) dedi. Halbuki kazanan dava yok. Bu mudur dürüstlük. Biz dürüstlüğü böyle tanımlamıyoruz.

Diğer konu metro. 1999 yılından beri belli bir zihniyet belediyeleri yönetiyor. 1999'dan 2004'e kadar metro konusunda bir çalışma olmadı. 2005'te temel atıldı, 5.5 kilometrelik Üçyol-Üçkuyular'la Evka-3 Bornova arasında. O zaman Baykal gelip temel attı. 2007de bitecek dendi, bitmedi, 2008'de bitmedi. 2009 bu aylarda Kamu İhale Kurumu iptal etti. Başkan (İzmir cezalandırılıyor) dedi. Halbuki KİK birçok AK Partili belediyenin de ihalesini iptal ediyor. Sonra dava açıp kazandılar, bütün pürüzler bitti dedi. 31 Aralık 2010'da metronun açılışında buluşalım dendi. Yine gecikecek diyor. Kocaoğlu'nun elini sıkacağız. O çukura gideceğiz bakalım doğru mu söylüyor yalan mı göreceğiz. Orada başkanın dürüstlüğünü tespit edeceğiz."

AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu ise bazı kesimlerin 'AK Parti'nin İzmir'i cezalandırdığı'nı öne sürdüğünü, cezalandırmayla bir şey elde edilemeyeceğini çok iyi bilen bir parti olduklarını, insanların gönlünü kazanmayı amaç edindiklerini kaydetti. Tekelioğlu, şöyle dedi:

''Eğer AK Parti İzmir'i cezalandırsaydı otoyollar AK Parti döneminde biter miydi? İzmir-İstanbul otoyolu gibi büyük bir yatırım bu dönemde planlanır mıydı? Cezalandırma amacımız olsaydı, İzmir'in kronik sorunu olan baraj sorunları bu dönemde çözülür müydü? Göreve geldiğimizde hiç olmayan doğalgaz İzmir'de bu kadar yaygın hale gelir miydi? İzmir'de bu kadar eğitim yatırımı olabilir miydi? Liman işiyle AK Parti bu kadar uğraşır mıydı? Cezalandırma amacımız olsaydı, İzmir EXPO'yu kazansın diye hükümet gayret gösterir miydi? Şimdi yine İzmir'in EXPO adaylığı için hükümetimiz 'Haydi İzmir' diyor."

Toplantıya AK Parti İzmir milletvekilleri İsmail Katmerci, Tuğrul Yemişçi, Erdal Kalkan, İbrahim Hasgür, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak ve çok sayıda partili katıldı.