Google Robert Louis Stevenson için logo değiştirdi

Google Robert Louis Stevenson'u unutmadı. Google Robert Louis Stevenson için logo değiştirdi. Bu haberi ilk görenlerin aklına ilk gelen Robert Louis Stevenson kimdir? Google Robert Louis Stevenson için neden logo değiştirdi. Robert Louis Stevenson logosunu kim yaptı? İşte Robert Louis Stevenson'un hayatı ve logo değişimini nedeni.

Google Robert Louis Stevenson için logo değiştirdi
Google İskoç asıllı şair ve yazar Robert Louis Stevenson’un doğum günü anısına logosunu değiştirdi. 13 Kasım 1850 yılında doğan Robert Louis Stevenson ailesinin zenginliğine karşı bohem hayatı yaşamayı tercih etti.
Robert Louis Stevenson 1850 yılında; Edinburg'da doğdu. Robert Louis Stevenson İskoç asıllı şair ve yazardır. Robert Louis Stevenson’un Babası varlıklı bir inşaat mühendisiydi. Hukuk okumasına rağmen; hiç avukatlık yapmadı. Robert Louis Stevenson Ailesinin zenginliğine rağmen kendi çevresinden uzaklaşıp, bohem bir hayat yaşamayı tercih etti. Yoksul insanların hayatını ve kişiliklerini incelemesi, Robert Louis Stevenson eserlerine büyük... katkı sağladı. Robert Louis Stevenson Ciğerlerinden hastalanınca, tedavi için Fransa'ya gitmek zorunda kaldı. Robert Louis Stevenson 1876 yılında; Amerikali Fanny Osbourne'a aşık oldu ve Amerika'ya gitti. Daha sonra; Samoa'ya gitti. 1894 yılında; Samoa'da yaşamını yitirdi.

HAYATI

Robert Louis Stevenson, 13 Kasım 1850 günü Edinburgh'da Thomas ve Margaret Stevenson'ın tek çocuğu olarak dünyaya geldi. Robert Louis Stevenson çocukluğunda onu hayatı boyunca bırakmayacak olan bir hastalık geçirmiştir (tüberküloz olduğu düşünülmektedir.) Sağlık durumundan dolayı okula devam edememiş, evde özel öğretmenler tarafından eğitilmişti.

ÖĞRENİM YILLARI

Babası Robert Louis Stevenson 17 yaşındaki oğlunu Edinburgh Üniversitesine kaydettirdikten sonra ailesiyle arasında anlaşmazlıklar yaşamaya başladı. Robert Louis Stevenson üniversite hayatına başlamasıyla 1870’lerden çok 1970’lere yaraşan bohem bir hayat tarzı benimsedi. Robert Louis Stevenson alesinin dini inançlarını reddetti, evli kadınlarla ve hayat kadınlarıyla ilişkiler kurdu. Robert Louis Stevenson üniversite de hastalıklı ve romantik bir genç olarak hocalarının dikkatini çekse de derslerine pek önem vermiyordu. Zamanını Edinburgh sosyetesinin içinde geçiren Robert Louis Stevenson’, Montaigne, William Hazlitt ve Daniel Defoe'yu taklit etmeye çalıştı.
Robert Louis Stevenson’un babası oğlunun nesillerden beri Stevenson ailesinin mesleği olan mühendisliği sürdürmesini istiyordu, ancak Robert Louis Stevenson hukuk okumayı tercih etti. 1875'de sınavını geçerek diplomasını alsa da mesleğini yapmadı. Robert Louis Stevenson diplomasını aldıktan sonra Avrupa'yı gezmeye karar verdi. Amacı, sağlığı için elverişli bir yer bulmaktı. Bu arada yazmaya devam etti...

İLK ESERLERİ VE EVLİLİĞİ


Robert Louis Stevenson Fransa'dayken Oise nehrinde yaptığı bir gezi "Bir İç Gezi" (An Inland Voyage) (1870) adlı eserini yazması için ilham vermişti. Robert Louis Stevenson aynı zamanda burada kendisinden on yaş büyük Fanny Van de Grift Osbourne adlı evli ve iki çocuk annesi Amerikalı bir kadınla aşk yaşar. Fanny Kaliforniya'ya döndüğünde arkasında depresyonda ve yıkılmış bir Robert Louis Stevenson bırakmıştı.

Robert Louis Stevenson, Fransa'nın dağlık ve kırsal kesiminde bir seyahate çıktı ve burada yaşadıklarını hikâyeleyerek "Bir Eşekle Seyahat" (Travels with a Donkey in the Cévennes) adlı kitabında anlattı (1878). Robert Louis Stevenson’un ailesi, onun bu yaptıklarını bir zaman kaybı olarak değerlendirse de aslında yazı stilini geliştirmek ve yaşam bilgisini arttırmak için uğraş vermekteydi.

Robert Louis Stevenson 1879 Ağustos'unda Kaliforniya'ya Fanny Osbourne'u görmeye gitti. New York'tan Kaliforniya'ya trenle seyahat etmesi Robert Louis Stevenson’u çok yıpratmıştı, Robert Louis Stevenson’un akciğerindeki bir enfeksiyon onu ölümün eşiğine getirdi, kendisine yardımcı olan çiftlik sahipleri tarafından iyileştirildi ve Fanny'nin yaşadığı San Fransisco şehrine devam etti. San Fransisco'da çok zor şartlar altında parasız günler geçirdikten sonra tekrar sağlığı bozulduğunda eşinden boşanmış olan Fanny onunla ilgilendi ve iyileştirdi. Çift 1880'de evlendi ve bilikte Edinburgh'a döndüler. Bundan sonraki dört yılda Stevenson'un sağlığı el verdiğince Güney Fransa ve İsviçre'de gezdi. Bu dönemde en bilinen eserlerini yazdı.

DEFİNE ADASI

Robert Louis Stevenson üvey oğlu Llyod Osbourne ile yaptığı bir haritadan aldığı ilhamla ünlü eseri Define Adası (Treasure Island)'nı yazdı. Oğlunun "bir harita, bir define ve terk edilmi bir gemiyle ilgili olsun, içinde kadın olmasın" şeklinde kitabı kendisine ısmarladığı için kitapta kadınlara yer verilmediği söylenir. Robert Louis Stevenson’un eseri 1881-1882 yıllarında bir çocuk dergisinde dizi olarak yayımlanmış, 1883 yılında kitap olarak basılmıştır. Tropikal adalarda "x" işaretli hazine haritalarıyla hazine arayan eli kancalı-omzu papağanlı olarak canlandırlan korsan kavramının yaygınlaşmasında Robert Louis Stevenson’un bu kitabının çok rolü olmuştur.

BOURNEMOUTH

Güney Fransa'da gezerlerken Robert Louis Stevenson’un tekrar hastalanması üzerine eşi ve üvey oğlu ile birlikte tekrar İngiltere'ye döndüler ve İngiltere'nin güneyinde Bournemouth'a yerleştiler (1884). Yaşadıkları yere, Skerryvore adını vermişlerdi. Skerryvıre, Robert Louis Stevenson’un amcası Alan Stevenson'un büyük güçlerle inşa ettiği İskoçya'nın en uzun deniz feneri olan yapının adıydı.

Robert Louis Stevenson dönemimin bir çok ünlü edebiyatçısıyla yakın arkadaştı. Leslie Stephen, W. E. Henley, Edmund Gosse ve Henry James gibi isimlerle Bournemouth'da oldukça fazla vakit geçirdiği bilinmektedir. Robert Louis Stevenson bu dönemde ünlü tarihi romanı "Kaçırılan Çocuk" (Kidnapped) ve "Dr Jekyll ve Mr Hyde" (The Strange Case of Dr JekyllMr Hyde) adlı eserlerini (1886) yayınladı.

SEYAHATLER

Robert Louis Stevenson 1887 Mayıs'ında babasının ölümünden sonra doktorunun tamamen değişik bir iklime gitmesi tavsiyesi üzerine annesi, eşi ve üvey oğlunu alarak Amerika'ya gitti. Robert Louis Stevenson New York'da ünlü bir yazar olarak karşılandı ancak yönünü Batı'ya çevirerek yolculuğuna devam etti. "Anılar ve Portreler" (MemoriesPortraits) adlı eserini bu dönemde kaleme aldı.
1888'de Robert Louis Stevenson bir yat satın aldı ve San Fransisco'dan Güney Kıyılara doğru yola çıktı. Samoa'ya gelmeden önce Markiz Adaları, Tahiti, Honolulu, Gilbert Adaları duraklarından birkaçıdır. Robert Louis Stevenson aynı yıl Kara Ok isimli tarihi macera romanında Güller Savaşı'nı anlattı. Bu arada The Master of Ballantrae 1889'da yayımlandı. Aynı yıl Ekvator'da ikinci bir yolculuk yaptı ve üvey oğlu Lloyd da kendisine eşlik etti.

SAMOA'DA MÜCADELE VE SON YILLARI

Robert Louis Stevenson cüzzamlı hastaların karantina altında yaşadığı Molokai'de(Hawai Adaları'ndan birisi), Peder Damien'in misyonerlik ettiği bir koloniyi incelemek için ziyaret etti. Bir akciğer kanaması onu Samoa'da durmaya zorlayana kadar Doğu Pasifik'te dolandı. Robert Louis Stevenson’un "Güney Kıyılarında" (In the South Seas) ve "Peder Damien" (Father Damien) adlı eserleri 1890'da yayımlandı. Robert Louis Stevenson seyahat edemez olunca Samoda'da bir arazi aldı ve yerleşti. Yerli dilme Masalcı anlamına gelen Tusitala ismini benimsedi ve yerel siyasete bulaştı.

Robert Louis Stevenson 1892'de güçlü Batı devletlerine karşı Samoa haklarını korumak için bir kampanya başlattı ve "A Footnote to History: Eight Years of Trouble in Samoa" adlı eserini yayımladı. Robert Louis Stevenson 1893'te Samoalı bir kabile şefini destekleyince isyancı ilan edilmiş ve Samoa'dan atılmanın eşiğine gelmiştir.
Robert Louis Stevenson sağlığının bir daha İskoçya'ya dönmesine olanak vermeyeceğini bildiği için bu dönemde ülkesini oldukça özler. Robert Louis Stevenson aynı yıl, "Kaçırılmış Çocuk" (Kidnapped) adlı eserine bir devam kitabı olan "Catriona"yı yazar. 1894'te Samoa'ya barış gelir, Robert Louis Stevenson bir kahraman ilan edilir, "The Ebb-Tide" yayımlanır ve Robert Louis Stevenson "Weir of Hermiston" adlı eseri üzerinde çalışırken 3 Aralık 1894 günü 44 yaşında beyin kanamasından hayatını kaybeder. Robert Louis Stevenson Samoa'daki Vaea Tepesine gömülmüştür.