2011 turizm sezonunda Side'ye gelen turist sayısında yüzde 15'lik artış bekleniyor

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Side Beldesi Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, 8-11 tarihleri arası katıldıkları World Travel Market(WTM) Londra T

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Side Beldesi Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, 8-11 tarihleri arası katıldıkları World Travel Market(WTM) Londra Turizm Fuarı'nın bölge destinasyonunun tanıtımı için başarılı geçtiğini söyledi. Başkan Abdulkadir Uçar, 2011 turizm sezonundan çok umutlu olduklarını İngiliz turist rezervasyonlarında yüzde 15'lik artış beklediklerini kaydetti. İngiltere'den dönen Uçar, fuar değerlendirmesi ve Kentsel Dönüşüm Projesi(KDP) ikinci aşama çalışmalarıyla ilgili bilgilendirme yaptı. 1999 yılında katıldıkları WTM Londra Fuarı'na 'ya oda satamazsak' korkusu yaşadıklarını belirten Uçar, geçen 11 yıllık süre içinde bu endişenin yerini markalaşma ve 'kendine güvenme'ye bıraktığını ifade etti. Uçar, "Side'nin dünya turizminde marka olduğunu WTM Londra Fuarı'nda bir daha yeniden gördük. 13 Kasım ayı itibariyle bölgemizdeki otellerin büyük çoğunluğu dolu. Önümüzdeki yıl İngiliz pazarında yüzde 15'lik bir artış bekliyoruz. Fuarda Side markasının oturduğunu gördük. Bunda hayata geçirdiğimiz KDP'nin çok büyük etkisi var. Side'ye 1 lira masraf etti ise 2 lira geri döndü." diye konuştu.

TARİHİ ESERLERİN ONARILMASINA SİDE BELEDİYESİ DESTEK OLACAK

Side Antik Kent'te tarihi eserlerin onarılmasına her zaman destek olacaklarını belirten Uçar, belediye olarak Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nün kazı yaptığı ticari agora sınırı içinde yer alan Tüke Tapınağı'nın onarımına sponsor olduklarını söyledi. Uçar, çevre düzenlemesi biten Tüke Tapınağı'nda restore ve onarım çalışmalarının 2011 ocak ayında Side Antik Kent kazı başkanı Doç.Dr. Hüseyin Alanyalı ve eşi Doç.Dr Feriştah Alanyalı tarafından yapılacağını kaydetti.

Akdeniz Üniversitesi'nin araştırmasına göre Apollon Tapınağı'nda yeni bir restorasyon yapılmazsa tarihi yapıda yıkılmaların olabileceğini belirten Uçar, tapınakta en son restorasyonun devrin imkanları ölçüsünde 1963 yılında yapıldığını ifade etti. Uçar, "Kültür ve Turizm Bakanlığı Apollon Tapınağı'nda yeniden restoresyon için çalışma hazırlığında. Tapınakta önlemler alınmazsa 15 yıl içinde yıkılmalar olabilir. Restorasyon 47 yıl önce yapıldığı için dökülmeler var. Tapınağın uzun süre ayakta kalması için günün teknolojik şartlarına uygun bir şekilde yeniden restorasyonu yapılarak güçlendirilmesi gerekir. Belediye olarak tarihi eserlerin onarımına destek olacağız." diye konuştu.

SİDE'DE KAÇAK YAPILAŞMAYA İZİN VERMEYECEĞİZ

Side'nin dünya turizminde marka olduğunu anlatan Uçar, KDP kaçak yapıları yıktıklarını ve çarpık yapılaşmaya geçit vermeyeceklerini söyledi. KDP'nin 2 aşamasını Kumköy'den başlayan Titreyengöl kıyı şeridi bölgelerinde yapacaklarını kaydeden Uçar, görev yaptığı süre içinde sivil mimari yapıları koruma adına estetik dokuyu bozacak kaçak ve metruk binaları yıkmaya devam edeceklerini kaydetti.

Side'nin dünyanın en korunaklı turizm beldesi arasında yer aldığının altını çizen Uçar, turizm beldesinde tam donanımlı 190 güvenlik kamerasının bulunduğunu söyledi. Güvenlik kamera kontrolleriyle Side'de turistlerin rahatsız edilmesinin önüne geçtiklerini belirten Uçar, 2011 yılında güvenlik kamerası sayısına yeni eklemeler yapacaklarını kaydetti.

Side'ye 2009 yılında gelen 3 milyon 500 bin turistin yüzde 9'nu İngiliz turistler oluşturuyor.