İzmir Körfezi'ne 14 dereden 4 milyon ton atık geliyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çalışanlarıyla bayramlaşma töreninde açıklamalarda bulundu. Bir tez çalışmasına göre İzmir Körfezi'ne

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çalışanlarıyla bayramlaşma töreninde açıklamalarda bulundu. Bir tez çalışmasına göre İzmir Körfezi'ne 14 dereden 4 milyon ton atık malzeme geldiğini ifade eden Kocaoğlu, yeni projelerinin körfezi kurtarmaya yönelik olacağını söyledi.

Başkan Kocaoğlu, belediye çalışanlarıyla bayramlaşma töreninde, hayata geçirecekleri yeni projeler hakkında bilgiler verdi. Önümüzdeki dönemde yürütecekleri 1 numaralı projenin "Büyük Körfez Projesi" olacağını belirten Kocaoğlu, "Hedefimiz, körfezde su kalitesini ve canlı çeşitliliğini arttırmak, yüzülebilir hale getirmek. Bu çevre hareketini kentin, Türkiye'nin ve dünyanın önüne koyacağız. Bunu gerçekleştirdiğimizde, dünyada çevre konusunda adından söz edilen belli sayıdaki kentlerden biri olacağız. Çamur çürütme ve kurutma tesisinin devreye alınması, atık su arıtma tesisinin kapasitesinin arttırılması ve katı atık bertaraf tesisinin hizmete sokulmasıyla İzmir, çevre konusunda dünya kentleriyle yarışan bir anlayışla altyapısını çözmüş olarak görücüye çıkacaktır." dedi.

İzmir Körfezi'nin Bostanlı, Mavişehir ve Bornova Ovası gibi alüvyonlarla dolmasını önlemek için Büyük Körfez Projesi'ni başlatacaklarını bildiren Başkan Kocaoğlu, şöyle devam etti: "Önümüzde iki seçenek var. Ya İzmir Körfezi'ni kendi haline bırakacağız, özelliği kalmayacak ya da Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte yapacağımız derinleştirme çalışmalarıyla liman, büyük gemilerin girebileceği hale gelecek. Bayraklı sahilinde bizim de önerdiğimiz gibi kruvaziyer limanı olabilir. Körfezde sirkülasyonu sağlamak için kanal açacağız. Körfeze 14 dereden 4 milyon ton malzeme geldiğine yönelik bir tez var. Bunun 2,5 milyon tonunun iç körfezde kaldığı belirtiliyor. Hızla çalışma yapıp 8–10 milyon ton çöpü alır, her sene de 2,5 milyon ton malzemeyi geri dönüştürürsek, körfezin hayatiyetini sürdürebiliriz."