İl Sağlık Müdürlüğü'nden, bayramda 'beslenmenize dikkat edin' uyarısı

Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü, Kurban Bayramı'nda beslenme ile ilgili uyarılarda bulundu.

İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, sağlığ

Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü, Kurban Bayramı'nda beslenme ile ilgili uyarılarda bulundu.

İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, sağlığın korunması ve geliştirilmesinde hayatın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin en önemli faktörlerden biri olduğu belirtildi.

Kurban Bayramı'nda tatlı ve kırmızı et tüketiminin arttığına dikkat çekilen açıklamada, "Birdenbire aşırı yemek yemek, kırmızı et, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Vatandaşların özellikle de şişmanlık, kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı, hipertansiyon, mide rahatsızlığı ve sağlık problemi olan bireylerin ve yaşlıların bayram süresince ve bayram sonrasında beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor." denildi.

ŞEKER VE ETİN FAZLACA TÜKETİLMESİ ZARARLI

Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanında et tüketiminin de arttığına dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi: Etler vücudumuzun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağıdır. İyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller (özellikle demir, çinko, fosfor, magnezyum) ve vitaminleri (özellikle B12, B6, B1 ve A vitamini ) de içerirler, ancak C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için oldukça önemlidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı, hipertansiyonu olan bireyler Kurban Bayramı'nda, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdırlar."