Hekimlere Viral Hepatitle İlgili Güncel Bilgiler Verildi

Sağlık Bakanlığı ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği'nin ortak yürüttüğü proje ile cinsel yolla ya da kesik, açık yara, yanık, dövme, piercing, kulak delme gibi işlemlerle kolaylıkla bulaşabilen Hepatit B konusunda vatandaşları duyarlı olmaya çağırıyor

Hekimlere Viral Hepatitle İlgili Güncel Bilgiler Verildi
Sağlık Bakanlığı ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği'nin ortak yürüttüğü proje ile cinsel yolla ya da kesik, açık yara, yanık, dövme, piercing, kulak delme gibi işlemlerle kolaylıkla bulaşabilen Hepatit B konusunda vatandaşları duyarlı olmaya çağırıyor.
Sağlık Bakanlığı ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği'nin ortak yürüttüğü proje kapsamında "Çocuk ve Erişkinlerde Viral Hepatitlerde Güncel Durum" konulu konferans Anemon Otel'de düzenlendi. Manisa Devlet Hastanesi doktorlarından Viral Hepatitle Savaşım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Selma Tosun ve Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalı Gastroenteroloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erhun Kasırga'nın sunum yaptığı konferansta B ve C tipi sarılık hastalıkları hakkında güncel bilgiler aktarıldı.
Hekimlere yönelik düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Ziya Tay kronik hepatitlerin modern tedavilerinin günümüzde başarıyla uygulandığını ancak bu hastalıklardan korunmak için harcanan zaman ve maliyetin, bu hastalıklar ve oluşacak sorunların takibi ve tedavisi ile uğraşmaya göre çok daha ucuz ve etkili olduğunu vurguladı. Çarpıcı değerlendirmelerin yapıldığı konferansta Doç. Dr. Selma Tosun dünyada her yıl 1 milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiği, Türkiye'de ise yaklaşık 4â€"4,5 milyon insanın hasta olduğundan habersiz yaşadığı Hepatit B hastalığının ülkemiz açısından da "gizli tehlike" olarak büyük önem kazandığını belirtti. Halk arasında sarılık hastalığı olarak bilinen hastalığın bulaşma yollarına ilişkin bilgi veren Doç. Dr. Tosun, Hepatit B mikrobunun kan ve vücut sıvıları yoluyla bulaştığını, kesik, açık yara, yanık gibi deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda ise bulaşma riskinin arttığını vurgulayarak, Hepatit B mikrobunun ayrıca hamilelik sırasında anneden bebeğe bulaşmayla; çok eşlilik ve cinsel ilişki yoluyla; steril olmayan mikroplu malzemelerle yapılan diş tedavileri sonucu; berberlerde aynı jilet ve usturanın birden fazla kişiye kullanılması ile, kuaförlerde steril olmayan manikür pedikür malzemeleri ile; steril olmayan malzemelerle yapılan dövme, piercing, kulak delme, toplu sünnet işlemleriyle; kan kardeşliği, alın veya ense kestirme işlemi ya da uyuşturucu bağımlılarında aynı enjektörün birden fazla kişiye kullanılmasıyla bulaşabildiğini söyledi. Karaciğere etki eden Hepatit B mikrobunun zaman içinde kronikleşmesi durumunda karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabildiğine vurgu yapan Doç. Dr. Tosun, ülkemizde her yıl 5 bin kişinin karaciğer kanserinden, 10â€"15 bin kişinin de siroz ve siroza bağlı sorunlar nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade ederek, Hepatit C hastalığının ise halen etkili bir aşısı bulunmadığını söyledi. Hepatit B hastalığından korunmak için son derece etkili ve güvenilir aşıların 1982 yılından beri kullandığını kaydeden Doç. Dr. Tosun, Hepatit B aşılarının Sağlık Bakanlığı tarafından Aile Sağlığı Merkezleri'nde, Sağlık Ocaklarında ve Manisa Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları servisinde ücretsiz olarak yapıldığını belirtti. Hepatit B mikrobu vücuda ne kadar erken girerse kronikleşme riskinin o kadar yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Erhun Kasırga ise özellikle bebeklerin ve küçük çocukların uygun şekilde aşılanarak hepatit B hastalığından korunabileceğine dikkat çekti.