Bayram tatili için farklı bir mekan: Beypazarı'nda Yaşayan Müze

Uzun bayram tatili öncesi turların, otellerin, turizm şirketlerinin son hazırlıklarını yaptığı bu günlerde, Beypazarı Yaşayan Müze'de de bayram havası

Uzun bayram tatili öncesi turların, otellerin, turizm şirketlerinin son hazırlıklarını yaptığı bu günlerde, Beypazarı Yaşayan Müze'de de bayram havası esmeye başladı. Yakın bir döneme kadar bayramın vazgeçilmezlerinden olan mendillere sarılı şekerler, paralar Yaşayan Müze'de tekrar günyüzüne çıkıyor.

Anadolu sahasında haremlikle selamlık arasında iletişimi sağlayan dönme dolap, bu defa Yaşayan Müze'de dağıttığı bayram mendilleriyle geçmişle günümüz arasında iletişimi sağlayacak.

Tarih boyunca her nesil eski zamanları özlemle andı. Kimi, eski günlerin mütevazı hayatına imrendi, kimi samimi ilişkilerin yaşandığı bayramları aradı. Yaşayan Müze, gelenekten aldığı güçle bu bayram, eski bayramların sıcak ve doğal ortamlarına taşıyacak. Bazen meddah hikayelerinin bir kahramanı, bazen ebru yapan zarif eller olunacak Yaşayan Müze'de.

Sobaların üstünde kestanelerin kavrulduğu, ıhlamurun yavaş yavaş kaynadığı Yaşayan Müze'de dikkat çeken bir başka gelenek de geleneksel çocuk oyunları olacak. Yaşayan Müze'de bu defa beştaşın, topacın, çemberbazın yanında Türklerin bilinen en eski çocuk oyunu olan ve dört bin yıllık geçmişi olan 'dokuz kumalak' ya da 'mangala' olarak bilinen oyunu yeralıyor.

Karagöz perdesinde, kimi halka tepeden bakarak günümüzün Hacivatları, kimi de onları anlamayarak ya da anlamamış gibi yapıp hiçe sayarak bugünün Karagözleri olabilirsiniz. Deyimlerin esin kaynağı olan dönme dolabı ve körüğü yakından tanıyacak, dolap çevirenlerin, yangına körükle gidenlerin yanında deyimlerin kadim öykülerine seyahat edebileceksiniz.

Kültürün saklanarak korunmaktan ziyade yaşatılarak korunduğu, gelecek kuşaklara aktarıldığı Yaşayan Müze'de bayram çok eğlenceli geçecek. Yaşayan Müze, tüm bayram hazırlıklarıyla her zaman olduğu gibi beklentilerin üstünde bir müzecilik hizmeti sunuyor.