Bakan Ergün: Bu ülkenin en büyük zenginliğinin müteşebbislerimiz olduğunu çok iyi biliyoruz

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, hükumet olarak, özel sektörün gelişmesine büyük önem verdiklerini, yatırım ortamını iyileştirecek düzenlemelere

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, hükumet olarak, özel sektörün gelişmesine büyük önem verdiklerini, yatırım ortamını iyileştirecek düzenlemelere ara vermeden devam söyledi. Ergün, şöyle konuştu: ''Zira bu ülkenin en büyük zenginliğinin yatırım ve ihracat yapan, vergi ödeyen ve istihdam oluşturan müteşebbislerimiz olduğunu çok iyi biliyoruz. Bir ülke zenginleşecekse kendi insanı ile zenginleşir." dedi.

KOSGEB Rize Şubesinin açılışı için şehre gelen Bakan Ergün, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu'nu makamında ziyaret etti. Ergün, daha sonra Rize Ticaret Borsası'ndaki (RTB) Rize KOSGEB Hizmet Merkezinin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 8 yılda kronik hale gelen birçok sorununu çözüme kavuşturduğunu ve önemli bir ekonomik büyüme süreci yaşandığını belirtti.

Oluşan güven ve istikrar ortamının Türkiye'nin tamamında yeni yatırımların artmasına ve iş hayatının gelişmesine zemin hazırladığını vurgulayan Ergün, ''Hemen her şehrimizde, sürekli yeni yatırımlar yapılıyor, yeni fabrikalar, iş yerleri ve istihdam kapıları açılıyor. Bu ülke sadece birkaç tane büyük ve başarılı şehrin omuzlarında yükselemez. Gerçek bir kalkınma hamlesi için, doğudan batıya, kuzeyden güneye, ülkemizin tamamının gelişmesi gerekiyor.'' dedi.

Son 8 yıllık süreçte birçok Anadolu şehrinin atağa geçtiğine ve ekonomisini canlandırdığına sevinçle tanıklık ettiklerini dile getiren Ergün, ''Mesela Rize'de 2002 yılına göre toplam işletme sayısı yüzde 16 oranında artış göstermiş. 2002'de sadece 89 milyon dolar ihracat yapan Rize, bu yılın sadece ilk 9 ayında 240 milyon dolarlık ihracat yapmayı başarmış. Bugüne kadar sadece çay ile anılan bu şehir, artık çok daha fazlasını hak etmekte ve çok daha fazlasını talep etmektedir. Bu şehir sadece tarımla değil, sanayileşmeyle de kalkınacak. Böylece çayı daha yüksek katma değerli ürünlere dönüştürmek de mümkün olacak.'' diye konuştu.

Bakan Ergün, hükumet olarak, özel sektörün gelişmesine büyük önem verdiklerini, yatırım ortamını iyileştirecek düzenlemelere ara vermeden devam ettiklerini vurgulayarak, şöyle konuştu: ''Zira bu ülkenin en büyük zenginliğinin yatırım ve ihracat yapan, vergi ödeyen ve istihdam oluşturan müteşebbislerimiz olduğunu çok iyi biliyoruz. Bir ülke zenginleşecekse kendi insanı ile zenginleşir. Yerin altı üstü ne kadar zenginlikte dolu olursa olsun o zenginliği görecek adam lazım. Onu alıp işleyecek, ondan yeni ürünler geliştirecek müteşebbisiniz yoksa zenginlik yerin altında ve üstünde yatar durur, sen de bakar durursun. Onun için müteşebbis güç, üreten adam çok önemli ülkenin gerçek zenginliğindir.''

''27 BİN LİRASI HİBE, 70 BİN LİRASI DA KREDİ. BU KREDİNİN DE FAİZİ 0. BABASI OĞLUNA YAPMAZ"

"Merkezimiz iş kurmak isteyen girişimciler için de hizmet verecek." diyen Ergün, şöyle devam etti: "Girişimci olmaya başladın mı destekler başlayacak. İş kuracak olana girişimcilik eğitimi almış olana araştırma yapması için 5 bin lira, masa sandalyesini alması için 10 bina daha. İşi kurduktan sonra 12 bin lira da elektrik ve diğer giderleri için. Mal, techizat mı almak istiyorsun. Al sana 70 bin lira daha. Aşağı yukarı 100 bin lira işe başlarken KOBGEB vasıtasıyla girişimcilik desteği. 27 bin lirası hibe, 70 bin lirası da kredi. Kredinin de fazi var mı? Yok, 0. Bu Kredinin Babası oğluna yapmaz. Girişimciliği KOSGEB vasıtasıyla böyle destekliyoruz. Girişimci olmak istemeyeni bile heyecanlandırır.''

KOBİ'ler ile esnaf ve sanatkarları ülkenin can damarı ve ekonominin lokomotifi olarak gördüklerini dile getiren Ergün, ''Ülkemizdeki işletmelerin yüzde 99'undan fazlası KOBİ niteliğine sahiptir. Esnaf ve sanatkarlarımızın sayıları ise 2 milyona yakındır. KOBİ'ler, rekabetçilik kültürünün gelişmesi, müşteri taleplerine duyarlılık, yeniliklere açıklık ve krizlere karşı esneklik gibi özellikleriyle de ekonomiye canlılık kazandırmaktadırlar. Hükümet olarak KOBİ'ler ile esnaf ve sanatkarlarımızı destekleyecek ve onların rekabet güçlerini artıracak projelere her zaman büyük önem verdik.'' diye konuştu.

Hükümetlerin de önce 2002 yılında fiili olarak yüzde 47 faizle kredi kullanan esnaf ve sanatkarların bugün 1 yıldan kısa kredilerde yüzde 5, 1 yıldan uzun kredilerde ise yüzde 6 faiz oranıyla kredi kullandıklarını ifade eden Ergün, Esnaf ve Sanatkarlar Strateji Belgesi ile esnafın zayıf yanlarını güçlendirecek, güçlü yanlarını ise daha da güçlendirecek bir eylem planı hazırladıklarını söyledi.

Ergün, 2003 yılından bugüne kadar kredi faiz destekleri ile 136 bine yakın esnaf sanatkar ile KOBİ için 7.4 milyar liralık kredi hacmi oluşturduklarını kaydetti. Ergün, "Bu kredilerle KOBİ'lerin 2.2 milyar dolarlık ihracat yapmasını sağlarken, 32 binden fazla kardeşimize de istihdam kapısı açmayı başardık. Verdiğimiz kredilerle kuyuya su dökmüş oluyoruz. Bunu tulumbayı çalıştırmak için yapıyoruz. Çalışınca bu rakamlar artarak devam ediyor. Hızla değişen ekonomi dünyasının ihtiyaçlarını da gözeterek destek miktarlarını artırırken desteklerin muhtevasını da geliştirdik. Bu yıl yaz aylarında uygulamaya başladığımız 6 yeni destek programı ile KOSGEB'i sadece kredi sağlayan bir kurum olmaktan çıkardık, eğitici ve yönlendirici bir kimliğe kavuşturduk." dedi.