Kabe'nin Anahtarı El Değiştirdi

Kabe'nin anahtarının emanet edildiği Kureyş soyundan Ebu Şeybe kabilesinin lideri Abdulaziz Eş Şeybi, 87 yaşında hayatını kaybetti

Kabe'nin Anahtarı El Değiştirdi
Kabe'nin anahtarının emanet edildiği Kureyş soyundan Ebu Şeybe kabilesinin lideri Abdulaziz Eş Şeybi, 87 yaşında hayatını kaybetti. Yapılan devir teslim töreni ile Kabe'nin anahtarı kardeşi Abdulkadir Eş Şeybi'ye teslim edildi.
Kabe'nin anahtarını elinde bulunduran Kureyşiler'den Abdulaziz Eş Şeybi'nin önceki gün vefat etmesi sebebiyle anahtar kardeşi Abdulkadir Eş Şeybi'ye devredildi.
Anahtarı elinde bulunduran Eş Şeybi ailesinden birisi olmadan Kabe açılmıyor. Eş Şeybi ailesinin izniyle Müslüman olan yabancı devlet adamlarının Mekke'ye gelişlerinde ve yılda iki kez temizlik için Kabe'nin açılması sağlanıyor. Kabe genellikle temizlik için Kurban Bayramı arifesinde de açılıyor.
Mekke'de Mektep sorumlusu Ahmet Halebi, Kabe'nin sırlarından birisinin de anahtarda gizli olduğunu söyledi. Eş Şeybi ailesinden başka birinin Kabe'nin anahtarını eline geçirmesi halinde bile Kabe kapısının açılmayacağını anlatan Halebi, ''Eş Şeybi ailesinden bir çocuk gelse kapıyı açabilir. Aileden olmayan birisi anahtarı eline geçirse bile kapıyı açması imkansız. Kapıyı ancak Eş Şeybi ailesinden biri açabiliyor'' diye konuştu.
Halebi, Kabe'nin anahtarının yanı sıra Kabe'nin yanındaki Hazreti İbrahim'in ayak izinin bulunduğu taşın yer aldığı Makam-ı İbrahim'in anahtarının da Eş Şeybi ailesi tarafından muhafaza edildiğini söyledi.
Peygamber Efendimiz zamanında örtü ve Kabe'nin anahtarının kimde kalacağı yolundaki tartışmalar üzerine örtü ve anahtarın Hazreti Muhammed'in rızasıyla Eş Şeybi ailesine teslim edildiği kaynaklarda yer alıyor.
Hazreti Muhammed'in, ''Kabe'nin örtüsünü Eş Şeybi ailesinden ancak zalimler alır'' mealindeki hadisi üzerine Kabe'nin anahtarı ve örtüsü o dönemden bu tarafa söz konusu aile tarafından muhafaza ediliyor. Ayrıca Kabe'nin örtüsünün dokunduğu atölyede, Kabe'nin anahtarı için de özel bir kılıf dokunuyor.