Tarım İl Müdürlüğü, Kurban Bayramı Öncesi Tedbirleri Aldı

Tarım İl Müdürü Adnan Akay, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla oluşacak hastalıklara karşı bir takım tedbirler aldığını açıkladı.

Akay, yaptığı açıklamada, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşların dini vecibelerini yerine getirirken, sağlıklı hayvan almalarını sağlamak ve hayvan hareketleri nedeniyle oluşabilecek hastalıklara karşı bazı önlemler aldıklarını dile getirdi.
Kurbanlık hayvan sevki konusundaki tedbirlerini anlatan Akay, şap hastalığından dolayı Trakya Bölgesi'ne ve İstanbul'un Avrupa yakasına canlı hayvan sevkinin yapılmayacağını ifade ederek, "Kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanlarında pasaportu bulunmayan hayvanların sevkine hiçbir suretle izin verilmeyecek. Hayvanların ilçe içinde menşe şahadetmesi ile, ilçe veya iller arasında ise veteriner sağlık raporu ile nakletmeleri gerekmekte olup, belgesiz hayvan nakleden hayvan ve araç sahiplerine para cezası verilmektedir" dedi.
Hayvan kesimlerinin, ruhsatlı mezbaha ve kombinalar ile İl Komisyon Kurulu'nca belirlenen kesim yerlerinde yapılacağını belirten Akay, "Vatandaşlarımız, kurbanlarını köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesilebilir ancak, cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimi yasaktır. Belgesiz, hayvanların kesiminin yapıldığı kombina, mezbaha veya kesim yerlerinin sahiplerine idari para cezası ve tesis kapatma cezası verilecektir. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan artıklara uygun şekilde hazırlanmış, kedi ve köpek tarafından çıkarılmayacak derinlikte çukurlara gömülerek imhası sağlanacaktır" diye konuştu.
Kurbanlık hayvan alımında dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Akay, "Veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi olmayan, sığır, manda ve koyunlarda kulak küpesi bulunmayan, çok zayıf olan, gebe olan, yeni doğum yapmış ve yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan ve tüyleri karışık ve mat olan hayvanların alınmaması gerekmektedir" ifade etti.